IBM създава платежна система по модела на биткойн

Освен че ще приложи принципите на биткойн на регулирания финансов пазар, системата на IBM няма да бъде анонимна

Освен че ще приложи принципите на биткойн на регулирания финансов пазар, системата на IBM няма да бъде анонимна

IBM разработва нова платежна система, която заимства принципа на виртуалната валута биткойн (Bitcoin). Потребителите ще могат да изпращат мигновено реални пари до всяка точка по света, както и да извършват мигновени плащания за стоки и услуги, предаде Ройтерс.

В платежната система на IBM не се предвиждат междинни звена от рода на банки и други финансови организации. Благодарение на това, потребителите няма да плащат комисионни за паричните преводи. Проектът се намира на ранен етап на разработка и все още от IBM няма никаква официална информация.

Системата се изгражда на принципа на блок-вериги (blockchain), както е при биткойн. Когато реши да извърши транзакция, потребителят заявява това публично и данните за транзакцията се записват в блок-веригата. На същия принцип работи и системата на биткойн.

IBM не планира да създава криптовалута. Технологията „blockchain” ще се използва за преводи на реални пари, без да съществува отделна криптовалута.

За разлика от Bitcoin и Litecoin, системата на IBM няма да бъде независима. Замисълът на ИТ корпорацията е процесите в нея да се регулират от централна институция. IBM вече води преговори с някои финансови организации относно проекта за платежна система, вкл. с Федералния резерв на САЩ.

Освен че ще приложи принципите на биткойн на регулирания финансов пазар, системата на IBM няма да бъде анонимна. Блок-веригите ще бъдат привързани към конкретни банкови сметки, а достъпът до системата ще се организира чрез електронни портфейли, на които е изписано името на притежателя им.

Коментари по темата: „IBM създава платежна система по модела на биткойн”

добавете коментар...

  1. Иван

    Много се стараят ама щом са унищожили основната идея каква ползва от това?
    Има купища системи и разработки на IBM, които лежат в складове и трупат само прах от това че не се ползват.

Коментар