Надигат се гласове срещу лятното часово време

При навлизането в лятно часово време, което ни се случи за порен път в събота срещу неделя, часовниците се преместват напред с един час. Това прави следобедите с дневна светлина по-дълги през летните месеци.

От друга страна, експерти изтъкват, че реализираните икономии на енергия са сравнително малки, а някои смятат, че смущаването на дневния режим може да предизвика здравословни проблеми.

Ползите и недостатъците от лятното часово време бяха дискутирани от депутати и експерти миналата седмица в Европейския парламент. Вече се поставя под въпрос нуждата от преминаване към лятно часово време.

В Европейския съюз датата на преместване на часовниците е координирана на общо ниво. Председателят на правната комисия Павел Свобода (ЕНП, Чехия) заяви в края на дебата, че ще отправи въпрос към Европейската комисия дали планира промени в настоящите правила.

За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война. По-късно и други страни ги последват. Повечето членки на Европейските общности приемат лятното часово време през 70-те години на 20-ти век.

Различните дати, на които всяка страна премествала часовниците, създавали проблеми, особено в транспортния сектор, и затова между 1980 и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва в последната неделя на март и завършва в последната неделя на октомври. Настоящите правила в ЕС се базират на директива от 2001 г.

Много страни, включително всички в ЕС, преместват часовниците, други – не (например, Русия, Китай, Индия), а страни от южното полукълбо прилагат лятното часово време през тяхното астрономическо лято, което съвпада със зимата в Европа.

Според мнозина специалисти, преместването на часовника с един час напред е вредно за организма. Различни проучвания сочат, че се увеличават инфарктите и инсултите, в резултат на тази промяна. От друга страна, все по-съмнителни стават икономическите ползи от лятно часово време, предвид достъпността на електрическата енергия за осветление.

Коментари по темата: „Надигат се гласове срещу лятното часово време”

добавете коментар...

  1. До Батко

    Точно пък примера с децата е най-глупавия. Децата учат на смени и когато от втора смяна се мине в първа, то на децата ами се налага много по-драстична промяна в графика. Особено като се има предвид, че много фирми започват работа в 9ч, а първия час обикновено започва в 7:30

  2. Батко

    Пак всички мислите само с дванадесетопръстника си, айде обяснете ми като имаш малки деца как ще им обясниш това издевателство над режима им който си го градил с месеци, ставане за детска градина, лягане вечер? Тоя един час със седмици е проблемен, както и за нас така и за децата, а не ме интересува Русия, Индия и Китай. Ама нали все важното е да сме европейци, и тоя по долу дето е писал за 24 часовото време и социалния живот, батко аз работата не си я наричам социален живот за теб не знам…

  3. Оня, дето помни

    Да ме прощават противниците на лятното часово време, които се позовават на природосъобразния начин на живот, но точно лятното часово време е това, което е по-природосъобразно. Защото човекът е “дневно животно”, което бодърства когато е светло и почива когато е тъмно. Човекът, а не природата е разделил денонощието на 24 часа и си е създал графици за по-лесно водене на социален живот. Но тези графици не отчитат сезонните промени на продължителността на денонощието заради които през лятото човек вместо да става с изгрева просшива сутрин няколко светли часа, защото вечерта е гледал глиста Слави Трифонов до среднощ. Въвеждането на лятното часово време намалява с един тези проспани часове и така прави режима на човека по-природосъобразен.

  4. зико

    Защо не живеем в хармония с природата?! Какви са тези дивотии “лятно часово време” Ако има полза нека някой да каже конкретно за кого е? И ако има вреда, също?! Най-малкото смяната стартира рано. Краят на април е по-приемливо, денят наистина е увеличен.
    И края трябва да се слага в края на септември.
    Но като цяло това така обърква и натоварва стотици хиляди, може би милиони които работят в транспорта, че е по-добре тази дивотия да я няма!
    На някои хора много им се иска да въвеждат някакви мерки които да тормозят хората!

  5. Мда

    Подкрепям напълно отмяната. Тази дивотия не носи почити никакви ползи, като се има предвид че масово офисите са на осветление почити целия ден , да не говорим за моловете и магазините които нямат прозорци. Затова пък 1 седмица след смяната се чуствам като пребит и не може да ми се оправи режима на сън и будно състояние. Лично мен не е необходимо някой да ме убеждава че тези движения на времето са вредни за организма и здравето.

  6. Иван

    Хайде стига глупости. Има смисъл от лятното часово време.

    Толкова други много … много по-вредни неща има, а търгнали с това да се занимават.

    Например много по-вредна е телевизята за физическото и умствено здраве на хората.
    Опасната зараза наречена глупост, която поразява масово много хора. Като пример този проблем, че някакви хора не искат да се местят часовниците, за да живеят повече време на тъмно на изкусвена вредна светлина и да прахосват ток за осветление. 🙂

  7. kod9

    Почне ли да се ръчка биологичният часовник работата се сбръчква, така де здравето. Това отдавна е доказано, но поради съмнителната или малката икономия на енергия се пренебрегва здравето на хората, което е по важно. Поради здравословни проблеми разходите за здраве драстично се увеличават, а това води и до удар върху икономиката, НЗОК, и бюджета на даденият индивид. Същото, ще се получи, когато масово започнат да се употребяват ГМО и ГМХ, но за пуста печалба не се мисли за генома и това е доста по страшно. Употребата им за по високи добиви, и печалба не се взема в предвид непригодената ни имунна система към тях, и оттам активирането на куп болести, които сега са латентни. За България, а И за целият ЕС е най добре е да няма ГМО и ГМХ на континента. Със стотици хиляди тонове продукти, и храна се изхвърлят поради запазване на цените, и невъзможността на храните да се продат или консумират, а има толкова милиони гладуващи хора, и то в “демократичният” ЕС. За други страни въобще не ми се мисли, глад глад глад, престъпност престъпност престъпност….. Демокрация, но засега е само на думи, и нямо нищо общо с действителността….. Идва време, в което това статукво няма как да се запази, защото вече сме навлезли в нова фаза на развитие на цивилизацията ни, и който не го е разбрал доста ще пати….. Това с Украйна е само загрявка за това, което се очертава и ни чака, а това е климата, “глад” за вода, храна и ресурси та затова, някои гледат на рашките само като бъдещи донори на…….вие си знаете кои са тези, но отделен е въпросът дали, ще се получи. Ядосана мечка с голяма сопа хммм… по добре е со кротце со благо ама някои са се самозабравили и….

  8. Шумналия

    Преди около 2-3 години Руснаците решиха да не сменят часовника и останаха на лятно часово време (оправиха си всички проблеми, та решиха да се правят на оригинални като оправят този “проблем”). Само, че като дойде зимата руснаците се убедиха, че не е добре с това лятно време и много гласове се надигнаха срещу промяната. Путин за да не падне по гръб и да признае грешката излезе с решение да се мине към зимно часово време. За да се случи това, есента на миналата година си превъртяха еднократно отново часовниците, а вчера 27-ми март си продължиха с зимното часово време. Убеден съм, че сега като наближат летните месеци и пак ще са недоволни.
    Макар и да причинява леко неудобство, превъртането на часовника с 1 час дава възможност да се наместваме така, че по-голяма част от “активна” част от деня да е през светлата част на денонощието. Първо огромната част от хората не си лягат по едно и също време вечер да спят, второ не малка част работят на смени, трето – има много пътуващи м/у различни часови зони и да се комантира, че превъртането на часовника с един час е голям проблем е меко казано доста пресилено.
    Убеден съм, че руснаците след като се убедят, че и само зимното часово време не им харесва, ще се върнат отново към смяната и по-този начин ще приключат с този за мен безсмислен спор. Ясно е, че вече икономическите ползи са от много по-малко значение.

  9. Мирака

    За икономическите ползи не знам, но аз лично се чувствам много по-добре ако мога да виждам малко повече слънчева светлина след работа, извън луминисцентното осветление в офиса.

Коментар