ЕС ограничава още употребата на найлонови торбички

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба

Европейският съюз планира нови ограничения в употребата на пластмасови (найлонови) торбички. Целта е до 2025 г. един човек да използва не повече от 40 торбички, съгласно ново предложение на евродепутати.

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба. Частиците, от които те са съставени, се разграждат бавно и могат да замърсят водите или хранителните вериги, пише сайтът на Европейския парламент.

За да бъдат намалени рисковете, ЕС се готви да ограничи използването на такива торбички. Евродепутати и Съветът договориха подробностите и днес комисията по околна среда в ЕП ще гласува по постигнатото споразумение. Пленарният вот се очаква през април.

Среден брой използвани пластмасови торбички на човек за година в страните от ЕС през 2010 г. (източник: Европейска комисия)

Среден брой използвани пластмасови торбички на човек за година в страните от ЕС през 2010 г. (източник: Европейска комисия)

Съгласно споразумението между Парламента и Съвета, страните от ЕС ще трябва да изберат един от два подхода за ограничаването на употребата им:

  • да намалят броя на използваните леки пластмасови торбички до 90 на човек за година до края на 2019 г. и до 40 до 2025 г.
  • да сложат край на предоставянето на безплатни пластмасови торбички в обектите за продажба до края на 2018 г.

Всяка година 8 милиарда пластмасови торбички се изхвърлят в ЕС, като те замърсяват сушата и водите. Пластмасовите частици могат да навлязат в животните, а оттам – и в хранителната верига. В океаните се формират огромни острови от пластмасови отпадъци, като най-големият е в Тихия океан.

Някои пластмасови материали се наричат „оксо-биоразградими” от техните производители. В тях са включени добавки, обикновено метални соли, които ускоряват окисляването и разпадането на торбичките на малки частици, които са невидими за човека, но въпреки това замърсяват природата.

Новите правила дават възможност на Комисията да определи как да бъдат етикетирани такива продукти и да проучи как да се ограничи употребата им.

Коментари по темата: „ЕС ограничава още употребата на найлонови торбички”

добавете коментар...

  1. Kriviq

    Ако може легенда за графиката, защото не е много ясно какво означават цветовете.

Коментар