САЩ притиснаха Китай за чуждите ИТ компании

САЩ издействаха временно отлагане на мерките срещу чуждите доставчиците на ИТ решения в Китай

САЩ издействаха временно отлагане на мерките срещу чуждите доставчиците на ИТ решения в Китай

Правителството на Китай сне временно изискването към чуждите доставчици на ИТ решения за банковия сектор да предоставят достъп до своите технологии и алгоритми на кодиране, съобщи Mercury News, позовавайки се на източници от финансовото министерство на САЩ.

Решението, макар и временно, идва след разговори в Пекин между финансовите министри и други високопоставени служители на САЩ и Китай. Американските представители са упрекнали Китай, че с подобни ограничения застрашава свободната конкуренция в сферата на технологиите.

Намерението на китайското правителство да изисква от чуждите ИТ доставчици достъп до техните технологии предизвика остри реакции в САЩ и Европа. Служители от най-високо ниво се застъпиха пред Пекин за своите ИТ производители. Така например, американският държавен секретар Джон Кери публикува открито писмо до китайските власти по този въпрос.

С призив към Пекин да преразгледа намеренията си се обърнаха също алиансът на софтуерните фирми BSA, в който влизат компании като Adobe Systems, Apple, IBM, Microsoft и Oracle, както и консорциумът SIIA (Software and Information Industry Association), където участва Google.

Пекин иска да получи контрол до 75% от ИТ решенията във финансовия сектор към 2019 г. Това означава, че доставчиците трябва да разкрият принципите на работа на своите системи и да предоставят на китайските власти ключовете за кодиране.

Освен това Пекин разглежда законопроект за борба с тероризма, съгласно който чуждите компании ще бъдат длъжни да предоставят ключовете за кодиране на своите продукти и услуги, както и да осигурят „задни вратички”, през които китайските власти да имат достъп до данни за потребителите.

Властите обясняват тези мерки със стремежа на правителството да се предпази от промишлен и дипломатически шпионаж от страна на чужди служби. Влияние в случая са оказали разкритията на Едуард Сноудън, бивш системен администратор в Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), за методите на шпиониране, прилагани от американските спецслужби.

Коментари по темата: „САЩ притиснаха Китай за чуждите ИТ компании”

добавете коментар...

  1. :o)

    Къде са сега червените тролове от предната статия по темата ,
    дето обясняваха колко е велик Китайската народна комунистическа република и как действала здраво и решимо 🙂

    Оооп нещо се усетиха че може да им спрат едни кинти и поръчки и веднага клекнаха 🙂

Коментар