Хакери улавят пароли чрез безжичната мишка

Проследяването на движението на Bluetooth мишката помага на хакерите да уловят въвежданите пароли

Проследяването на движението на Bluetooth мишката помага на хакерите да уловят въвежданите пароли

Всяко компютърно устройство, което предава или приема информация, е потенциален източник на риск за сигурността. Това правило се потвърждава и от изследване на китайски експерти, които са установили, че хакерите могат да прихванат пароли, следейки действията с безжичната мишка.

Проследяването на движението на Bluetooth мишката помага на хакерите да разберат какви задачи изпълнява потребителят, какви програми са инсталирани на компютъра и дори какви пароли се въвеждат, твърдят изследователите от китайския Югоизточен Университет. Резултати от изследването са публикувани в The Daily Dot.

Проблемът със сигурността възниква, когато потребителят използва виртуална клавиатура за въвеждане на парола с помощта на мишката. Спецовете прихващат некодираната информация през безжичната Bluetooth връзка, която съдържа данни за движението на мишката, и след това възстановят въведените пароли като използват инструменти от достъпни хакерски ресурси.

С помощта на подобен софтуер китайските изследователи са успели да извлекат паролите в 95% от случаите. Това е тревожен сигнал за производители на безжични устройства за въвеждане на данни като Logitech, Microsoft, Apple, Lenovo и други, които пренебрегват кодирането на информацията, отбелязват авторите на изследването.

Коментари по темата: „Хакери улавят пароли чрез безжичната мишка”

добавете коментар...

  1. Blah

    Ами не, няма да са. Тук става дума за виртуална клавиатура, използвана за въвеждане на парола. Като си пишеш текст подобна мярка няма да е необходима. 🙂

  2. До Blah

    А машинописките ще са в перманентна истерия.

  3. Blah

    Мда, може. 🙂

  4. xMM

    aми добро решение предлагаш:) ала кой да се сети… може и в реално време да се местят символите през определен период, а тогава иди хакни паролата:)))

  5. user_bs

    По-гнусна клавиатура за снимков материал към статията не успяхте ли да намерите?! …

  6. Blah

    С други думи виртуална клавиатура, която размества символите след всяка буква ще реши проблема без много драма? 🙂

Коментар