Проучване: Увлечението по Facebook депресира

Прекомерното увлечение по социалната мрежа и сравнението с други хора може да доведе до психични разстройства

Прекомерното увлечение по социалната мрежа и сравнението с други хора може да доведе до психични разстройства

Има пряка връзка между увлечението по Facebook и депресията, алармираха американски учени след обстойно изследване на явлението.

Средата в социалната мрежа се отличава с висока степен на конкурентност и може да доведе до депресия, твърдят учените от Универистета Хюстън, цитирани от Forbes.

Изследването представя връзката между използването на социални мрежи и симптомите на клинична депресия. Основен негативен фактор се явява психологичен феномен, известен като „социално сравнение”.

Потребителите сравняват своето ежедневие с образа на живот, представен в профилите на приятелите. Това може да създаде завишени очаквания и така да породи симптоми на депресия при някои хора, отбелязват учените.

По правило, профилите представят най-ярките моменти от живота на конкретния човек, а склонните към депресия хора често сравняват тези моменти със своето ежедневие.

Това все още не значи категорично, че Facebook причинява депресия. Но прекомерното увлечение по социалната мрежа и сравнението с други хора може да доведе до психични разстройства, се посочва в доклада.

Колкото повече време прекарва един човек в социални мрежи, толкова повече се увеличават шансовете да развие депресия. Явлението не зависи от пола и социалното положение, уточняват учените.

Целта на изследването е да алармира, че новите технологии носят не само положителни ефекти, но и отрицателни. Учените съветват склонните към депресия да ограничат престоите си във Facebook.

Коментар