3D екран показва изображение във въздуха

Триизмерното изображение се вижда във въздуха с обикновено око, без нуждата от стерео-очила (илюстрация: Swinburne University of Technology)

Триизмерното изображение се вижда във въздуха с обикновено око, без нуждата от стерео-очила (илюстрация: Swinburne University of Technology)

Изследователи от Австралия демонстрираха технология за показване на холограми чрез мобилно устройство. Триизмерното изображение се вижда във въздуха с обикновено око, без нуждата от стерео-очила.

Разработката на учените от Технологичния университет Сиунбърн в Мелбърн, подкрепена финансово от научни фондове от Австралия и Китай, бе публикувана наскоро в сп. Nature. Подобни екрани ще могат да се ползват в смартфони, таблети и умни часовници.

Технологията се базира на холографски метод, създаден от унгарския физик Денис Габор, който през 1971 г. получи Нобелова награда за своето изобретение. Методът се състои в запис и изобразяване не само на амплитудите на светлинните вълни, отразявани от обектите (както във фотографията), но и на фазите на тези вълни с помощта на лазер.

За прилагане на този метод в мобилен дисплей, учените са използвали перспективния материал графен, който е способен да пречупва преминаващата през него светлина под различен ъгъл и да пресъздава записаното триизмерно изображение с ъгъл на виждане до 52 градуса.

„Ако можете да пречупвате светлината, ще можете да създавате и множество оптични ефекти”, пояснява Мин Гу, директор по изследвания в областта на фотониката към Технологичния университет Сиунбърн.

Новата технология позволява създаване на малки и универсални компоненти за управление на светлината, както и на дисплеи за смартфони и таблети с широк ъгъл на виждане на изображението, допълва Мин Гу.

Разработката може да намери приложение също във военната индустрия, медицинската диагностика, дистанционното обучение и развлекателния сектор. Засега не е известно кога холографската технология ще навлезе в комерсиални употреба.

Коментари по темата: „3D екран показва изображение във въздуха”

добавете коментар...

  1. Ivak

    Има видео демонстрации на холограми обаче всичките не са практични тромави с големи инсталации особено тези които са гледане без специални очила.

    Последното впечатляващо видео демо съм гледал проектиране на изображения – екран създаден от изкуствена мъгла – миниатюрни капки вода или по-точно падащи водни пари.

  2. Аз

    Често чета статии за холограмни образи, но досега никога не съм виждал видео или демонстрация

  3. sasa

    опраете си заглавието пичове:)

Коментар