Проектът OpenOffice е пред закриване?

OpenOffice, LibreOffice, офис пакети, отворен код

През последната година в OpenOffice са направени 381 изменения, докато за същия период в проекта LibreOffice са внесени 22134 промени

Трудни времена настъпиха за проекта OpenOffice – алтернатива с отворен код на пакета Microsoft Office. Броят на разработчиците е сведен само до 16, като повечето от тях са служители на IBM, съобщи ExtremeTech.com.

През последната година в OpenOffice са направени 381 изменения, докато за същия период в проекта LibreOffice са внесени 22134 промени, като за него работят 268 специалисти от множество компании, вкл. Red Hat, Canonical, Яндекс и др.

OpenOffice е под въпрос още от октомври 2014 г., когато се появиха слухове за сливането му с LibreOffice. От общността на OpenOffice приписаха появилите се информации на конкурентите, които се стремят да компрометират проекта.

Последните статистически данни за OpenOffice, публикувани в LWN.net, показват, че ситуацията действително е много сериозна. Но възможността за вливане в LibreOffice се счита за малко вероятна, въпреки че подобно развитие би могло да бъде от полза за проекта, особено като се имат предвид усилията на Microsoft да приведе своите Office потребители към абонаментен модел.

Същевременно, за четири години и половина откакто съществува, проектът LibreOffice привлече внушителен екип от сътрудници, получи поддръжка от множество компании и се радва на чести обновления – нова версия излиза почти всеки месец.

Ситуацията с OpenOffice е коренно различна. В екипа на проекта са останали само четирима водещи разработчици, а обновленията излизат няколко пъти по-рядко, в сравнение с OpenOffice. През настоящата година в блога на общността има само една нова публикация.

OpenOffice беше създаден на базата на затворения офис пакет StarOffice, разработен от компанията StarDivision. През 1999 г. Sun Microsystems придоби StarOffice и на следващата година отвори кода на софтуера.

В началото на 2010 г. Oracle купи Sun Microsystems заедно с всички активи, вкл. OpenOffice, но повечето разработчици на отворения офис пакет се оттеглиха и поставиха началото на алтернативния проект LibreOffice. През лятото на 2011 г. Oracle предаде OpenOffice под контрола на некомерсиалната организация Apache Foundation.

Коментари по темата: „Проектът OpenOffice е пред закриване?”

добавете коментар...

  1. :o)

    Open Office беше важен ЕДНО ВРЕМЕ когато нямаше алтернатива.
    Говоря за годините 2000-2010.
    Сега има GOOGLE DOCS – онлайн…кой ти ползва Опен Офис освен на странни операционни системи?

  2. Димитър Иванов

    Абсолютно съм съгласен с последния коментар. И при МС Офис / ОпънОфис това е единствения по-значим проблем – че някои документи не изглеждат по същия начин. Това е голям проблем и също мисля, че МС го правят целенасочено. И въпреки това ако потребителя запази файла в Опън формат (odt) се отваря по същият начин.

  3. Anonymous

    Ползвам Либре Офис за Линукс. Няма кой знае какви функционални разлики с МСофис 2007 и 2010. Обаче ползвам и МС 2013. А той има вече доста разлики. Най – елементарното – едно ЦВ да си напишеш. Има търсачка, пишеш “ресюме” и то ти дава готови шаблони за ресюме, при това от най – елементарни до доста “джиджани” и шаренки 😉
    Проблема на разликите между МСОфис и ЛибреОфис е липсата на 100% съвместимост. В смисъл, документ, правен с единия продукт не изглежда абсолютно еднакво като го отвориш с другия. Мисля, Майкрософт търсят този ефект целенасочено.

  4. Димитър Иванов

    Някой, който има конкретен опит с LibreOffice може ли да сподели следните две неща:

    1) Какво значи подобряване на продукта и какви са по-значимите неща, които ги няма OpeenOffice, направени през последните 1-2 години?

    2) Аз мога да да кажа от личен опит, че 90-95% от МС Офис 2007 и 2010 ги има в OpeenOffice, и те работят по абсолютно същият начин. Лично смятам, че в МС офис някои неща са по-добре като лесно ползване и дизайн направени и това е важно за мен, но като теглим чертата не виждам голям проблем. Може ли някой да сподели LibreOffice да каква степен покрива това което предлага МС Офис към момента.

    3) Какво му конкретно липсва на OpeenOffice и LibreOffice според вас?

  5. Йордан

    Факт е, че дори и в сегашният си вид, офис пакетът си работи идеално. Какво повече от това му трябва на един обикновен средностатистически потребител?

  6. mimosh

    “…LibreOffice привлече внушителен екип от сътрудници, получи поддръжка от множество компании и се радва на чести обновления – нова версия излиза почти всеки месец.”

    Не излиза почти всеки месец, а всеки месец излиза версия за изчистване на бъговете, а на всеки 6 месеца излиза версия с нови неща.

    За справка официалната wiki страница на проекта “https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan”

  7. sda

    абе, никой няма да ви работи за без пари… това е!

  8. Венелин

    Причината да трябва да се правят допълнителни ъптейди е подобряването на продукта, не само добавяне на нови функционалности.
    LibbreOffice дръпна много. От момента, в който Oracle купи Sun, беше ясно че OpenOffice ще умре.

  9. Ceco

    Правилно Иванов, напълно подкрепям

  10. Димитър Иванов

    Чудо голямо като има малко ъпдейти. Ако е стабилен и функционалността му е добра, не виждам защо е нужно постоянно да се правят разни нови функционалности, които супер рядко се ползват от потребителите. 10 човека екип е перфектен, абсолютно достатъчен.

Коментар