Google пуска платформа за изкупуване на патенти

Google, патенти, Patent Purchase Promotion

Google ще се опита да придобие ценни патенти, преди те да попаднат в ръцете на т.нар. патентни тролове

Google ще стартира на 8 май експериментална платформа, която дава възможност на всяка компания да предложи за продажба свои патенти.

Купувач ще бъда самият Google, като по този начин интернет гигантът се надява да избегне конфликти и спорове, свързани с патенти.

Всяка американска компания ще може да предложи свои патенти и цена за тях, която счита за справедлива, в платформата Patent Purchase Promotion.

Заявки ще се се приемат от 8 до 22 май, след което Google ще разгледа предложенията и до 26 юни ще се свърже с компаниите, чиито патенти иска да купи.

Плащанията за договорените патенти ще бъдат направени до края на август, уточнява Google.

Засега проектът е само експериментален, като няма яснота дали платформата ще се използва и в бъдеще. Целта на Google е да придобие ценни патенти, преди те да попаднат в ръцете на т.нар. патентни тролове – компании, които печелят изключително от патенти искове.

Освен това Patent Purchase Promotion ще позволи на Google да анализира наличните патенти и да определи кои от тях са ценни за компанията.

Коментари по темата: „Google пуска платформа за изкупуване на патенти”

добавете коментар...

  1. Doni

    “Google ще се опита да придобие ценни патенти, преди те да попаднат в ръцете на т.нар. патентни тролове”… или конкуренцията.

  2. (c:

    Шампионът на псевдо-отворения код планира бизнес като патентен трол, хау найс!

Коментар