Нараства активността на изнудващия малуер

Заплахи като SmsSend генерират печалба за престъпниците чрез инфектиране на Android устройства с троянски кон, който изпраща смс-съобщения на номера с добавена стойност

Престъпниците генерират печалба чрез инфектиране на Android устройства с троянски кон, който изпраща смс-и на номера с добавена стойност

Ръст в броя на зловредните кодове, предназначени да взимат пари на сила от нищо неподозиращи потребители на смартфони и компютри, засече компанията за сигурност F-Secure.

„Премиум” SMS съобщения, които изпращат троянски коне, и „рансъмуеър” продължават да се разпространяват и отбелязват наистина значимо присъствие в съвременния пейзаж на дигиталните заплахи, сочи докладът на финландската компания.

През втората половина на 2014 г. са идентифицирани 259 от общо 574 познати варианта на семейството SmsSend, което прави този зловреден софтуер най-бързо развиващият се малуер за мобилни устройства.

SmsSend генерира печалба за престъпниците чрез инфектиране на Android устройства с троянски кон, който изпраща смс-съобщения на номера с добавена стойност.

„Рансъмуеърът” също продължи да заразява мобилните потребители, като най-сериозните заплахи за Android устройства бяха идентифицирани от семействата Koler и Slocker.

„Рансъмуерът използва криптиране или други механизми, чрез които заключва достъпа на потребителите към собствените им устройства”, поясни Мико Хипонен, ръководител на изследователския екип в F-Secure.

„Престъпниците използват рансъмуеър, за да изнудват хората и да не им дават достъп до устройствата им, докато не платят откуп. Заради виртуалните валути, им е много по-лесно да използват рансъмуеър, за тях този метод е много по-полезен и доходен. За крайния потребител в наши дни рансъмуеърът е най-открояващият се вид дигитална заплаха”, допълни Хипонен.

Докладът отбелязва, че при компютрите също е забелязано повишаване на броя засечени „рансъмуеър” заплахи, като в топ 10 на най-разпространените влиза семейството Browlock.

Другите значими заплахи са вече познати семейства зловредни кодове като червея Conficker/Downadup, вирусът Sality и различни разновидности на вируса Ramnit. Тези 3 семейства формират общо 55% от всички засечени заплахи в топ 10.

Не остава незабелязано и новото семейство Kilim, съставено от зловредни разширения за браузъри. Тяхната цел са акаунти във Facebook, които се използват за публикуване на нежелано съдържание и кражба на информация.

Напредъкътна F-Secure призасичанетона зловредните Kilim до голяма степен се дължи на сътрудничеството на компанията с Facebook, което започна през май миналата година.

Според Хипонен, разбирането на мотивите на онлайн престъпниците се превръща в много важна част от киберсигурността, тъй като хвърля светлина върху това защо конкретни атаки използват специфични комбинации от зловреден софтуер и тактики.

Коментари по темата: „Нараства активността на изнудващия малуер”

добавете коментар...

  1. Корпоративен

    Скритото послание в заглавието:

    Нараства активността на антивирусните компании да изнудват хората да си купуват антивирусен софт.

    Те си пишат вирусите и после продават антивирусите си 🙂

  2. sda

    беше лесно на времето – реистал, и си готов 🙂
    не че сега е невъзможно, но поголямата част от android и Ios, незнаят на какво са способни…

Коментар