Твърдите дискове отстъпват позиции на SSD

През настоящата година доставките на HDD ще намалеят до 550 млн. броя

През настоящата година доставките на HDD ще намалеят до 550 млн. броя, прогнозира HGST

Търсенето на твърди дискове в световен мащаб ще намалява в близките години, прогнозира един от основните производители – HGST.

Ако през 2014 г. са продадени около 561 млн. HDD, то през настоящата година доставките ще намалеят до 550 млн. броя, а през 2016 г. – до 538 млн.

В сегмента на портативните компютри, търсенето на HDD ще се съкрати от 171 млн. броя през 2014 г. до 161 млн. през настоящата година и до 147 млн. през 2016 г., пише digitimes.com. Спадът се обяснява с нарастващата популярност на твърдогелните дискове (SSD), както и с намаляването на пазара на лаптопи като цяло.

В сегмента на твърдите дискове за десктоп компютри се очаква спад от 156 млн. броя през 2014 г. до 152 млн. през настоящата година и до 150 млн. през 2016 г., сочи прогнозата на HGST.

Същевременно, HGST очаква ръст в доставките на твърди дискове за персонални устройства за съхранение на данни и на външни дискове. Продажбите в този сегмент ще се увеличат от 80 млн. броя през 2014 г. до 82 млн. през 2015 г. и 87 млн. през 2016 г.

В корпоративния сектор търсенето на HDD ще запази досегашното си ниво, но капацитетът на твърдите дискове ще нарасне с 15-20% в близките две години.

Коментари по темата: „Твърдите дискове отстъпват позиции на SSD”

добавете коментар...

  1. Уруд

    Лично аз не съм доволен от Samsung SSD 250GB 850 EVO 3D-VNAND … едвам два месеца искара при съвсем нормално ползване … в момента ми го сменят и ще го провам и се връщам към старите HDD-та К*** за SSD-тата

  2. Станислав

    Ултрабуците използват десктоп операционна система, десктоп памет и хайде да го наречем лаптоп процесор (понеже виждам че обичаш да се заяждаш на дребно), който е около 5345345 пъти по-близо до десктоп процесорите отколкото до мобилните процесори в таблетите, но понеже има малко по-ниско съотношение цена/производителност бил… таблет. Мхм даа добра логика!
    Нямам идея защо се опитваш да си кажеш всички заучени лафове в един спор, който няма нищо общо с ултрабуците. Нито съм ги споменавал нито има липса на нормални лаптопи/десктоп машини със SSD.

    ЕДИНСТВЕНОТО “отношение” в което SSD са назад е в цената и евентуално в “надеждността” но при положение че едно модерно SSD ще изкара поне 5 години а може би и 10 ми изглежда смехотворно да се спомеава. Хардовете на лаптопите се скапват доста често и последното нещо с което се асоциират е надеждност тук SSD вече са ги изпреварили. HDD-то в сървара няма нищо общо с това в лаптопа.
    SSD-то освен че е 10 пъти по-бързо, ти пести и енергия, което е добре дошло за батерията. Не липсват SSD-та и за облаци и сървари ако сътношението $/GB не беше такова и там нямаше да погледнат HDD.

  3. Корпоративен

    До Станислав,
    Към твоя цитат
    “В корпоратвния сектор им трябва големи обеми памет за малко пари. HDD-тата са втини, това е. ”

    В корпоратвния сектор им трябва евтини и НАДЕЖДНИ HDD за съхранение на данни.
    Ако не бяха надеждни нямаха да ги ползват в центрове за данни, хостинг компании и други големи и сериозни компании.

    За Ултрабуковете можеш да се ограмотиш леки компактни, скъпарски, много по-ниско производителни, но пък повече време за работа на батерия и това е.
    Те са аналог на нетбуците орязана версия на лаптоп, които отшумяха и дори изчезнаха.

    Така че ултрабуковете не са пълноценни компютри – те са просто подклас или подразновидност на лаптопа.

    В много отношениея SSD-та са много назад от HDD и така ще бъде още много години, докато не изчезнат самите SSD-та.

  4. Станислав

    “Ултрабукове са всъщност таблети с клавиатури и следователно са боклуци” Разбирач на месеца!
    На SSD-тата им дават по 5г гаранция вече. Моя е на повече от 3 и не е като да нямам познати и с по-стари. Годината е 2015-а не 2009-а. В корпоратвния сектор им трябва големи обеми памет за малко пари. HDD-тата са евтини, това е.

  5. Хардуерист

    Дори в самата новина си пише цитирам

    “В корпоративния сектор търсенето на HDD ще запази досегашното си ниво.”

    За корпоративния сектор номер 1 е надеждността и достатъчно дълго ползване на хардуера и ще са твърдо за HDD. 🙂

  6. Хардуерист

    Да, бързо работят боклуците SSD, но и бързо се развалят и износват.
    При SSD повредата или дефекта се случва внезапно и неочаквано за разлика от старите надеждни все още достатъчно бързи HDD.

    Особено при лаптопите SSD ги пласират основно заради това, че са компактни с физически размери позволяващ впечатляващ дизайн, който да се харесва и продава.
    Тези така наречени лаптопи тънкочи или ултрабукове са всъщност таблети с клавиатури и следователно са боклуци с кратък живот и не им трябват надеждни и обемист HDD.

    Един SSD по надеждност не може да се сравнява с отличните характеристи време на живот, брой цикли, по-голям обем и сигурност от HDD.

  7. Станислав

    Защото са бавни боклуци и от много отдавна имат еднакъв ако не и по-дълъг живот от HDD. Особено при лаптопите.

  8. Програмиста

    Цялата далавера е че SSD-та не са надеждни развалят се почти невъзможно възстановяване на повредени данни.

    Затова покрай SSD-та на хората ще им пробутват онлайн бекъпи и облаци за скубане на пари и крадене на лични данни.

  9. Anonymous

    Е, хайде – за лаптоп да преглътнеш SSD, най-вече заради удароустойчивостта. Но от гледна точка на надежността на данните, механиката все още значително ги превъзхожда.

  10. Иванов

    Защо не бихте си взели HDD особено за лаптоп?

  11. Станислав

    Не бих си взел HDD особено за лаптоп.

Коментар