Leica M Monochrom: черно-бели кадри на нови висоти

leica-m-monochrom-246

Монохрoмните цифрови фотоапарати бързо намериха неочаквано много поддръжници и производители като Leica вече бързат да усъвършенстват черно-белите си камери

Leica обяви най-новата интерпретация на своя безспорно нишов, но странно завладяващ модел M Monochrom – камера, която снима само в черно-бяло. За новата версия (Typ 246) се казва, че подобрява значително качеството на изображението в сравнение със своя предшественик, като за целта се използва новоразработен 24-мегапикселов черно-бяло CMOS сензор. Освен това камерата вече разполага и с опции за Live View и Full HD видео запис.

Въпреки че идеята за цифрова камера, която заснема само черно-бяло, смути някои хора, когато оригиналният Leica M Monochrom се появи през 2012 г., камерата намери ревностни последователи сред любителите, които се радват на острите и богати образи, които тя създава. Сега, с пускането на Leica M Monochrom (Typ 246), изглежда че феновете могат да се порадват на значителни подобрения, тъй като новата камера изглежда значително по-способна от своя предшественик.

В сърцето на Leica M Monochrom (тип 246) стои новоразработеният черно-бяло сензор, който няма нито цветни филтри, нито оптичен нискочестотен филтър, за да осигурява изображения, които са по-остри и разполагат с по-голяма дълбочина и яснота на изображението, отколкото тези от конкурентните камери. В допълнение към увеличената резолюция 24 мегапиксела (в сравнение с 18 мегапиксела), сензорът с пълно кадриране (23.9 ? 35.8 mm) вече е от вида CMOS.

В съчетание със същия Leica Maestro графичен процесор като в настоящите Leica M и MP камери, както и два гигабайта буфер, това позволява значително по-бърза обработка и изпълнение. Камерата има увеличено ISO от 25 000 (в сравнение с 10 000 в предходния модел) и може да снима серия от изображения с максимална скорост от 3 кадъра в секунда до 30 изображения. Новият M Monochrom също така може да генерира висококачествени JPEG файлове в допълнение към RAW файловете с данни в DNG формат за по-малко от две секунди.

leica-m-monochrom-246-2

Специална подредба на бутоните отгоре и на гърба на камерата осигурява лесен достъп до новите функции.

Всички тези промени означават също така, че новата камера може да записва Full HD 1080p видео при 25/24 кадъра в секунда и че може да се използва Live вместо да се гледа през визьора.

Физически Leica M Monochrom (Typ 246) е много подобна на предшественика си, но с някои разлики в бутоните. Например, тя има вече отделен бутон съобщение отгоре, предназначен за пускане и спиране на видео запис, нова подредба на бутоните на гърба, както и по-голям, три-инчов LCD монитор с покритие от сапфирен кристал.

За феновете има и още една приятна изненада – възможност да въведат характерните тониращи ефекти, типични за аналоговата черно-бяла фотография – например „сепия“, „студен режим“ или „селен“, които могат да бъдат приложени към JPEG изображенията.

Коментари по темата: „Leica M Monochrom: черно-бели кадри на нови висоти”

добавете коментар...

  1. Gro

    $7000 @Amazon OMG

  2. Ивослав

    Да, Пешо така е.
    Аз виждам само едно някой си високо платен супер специалист по маркетинг и реклама му се е родила с много напъни да измисли такъв новаторски продукт.

    Подобни други гениални идеи са реклама на гориво за автомобили с витамини. 🙂

  3. Пешо

    Не разбирам смисъла на тоя апарат.
    Черно-бяло може да се постигне впоследствие чрез елементарна обработка.

Коментар