Без доверие между колегите няма виртуални екипи

ITCE Peter_2

Поощряването на личното и професионално опознаване и поддържането на духа на победата са част от важните аспекти в управлението на разпределените тимове, по думите на Петър Иванов от VPT

Ключът за успеха на виртуалните екипи е поддържането на доверието между колегите в тима. Наред с това е важно да се формират собствени традиции и ритуали на комуникация между участниците. Това са само два от многобройните аспекти на създаването и развиването на виртуални екипи – метод на работа, който става все по-популярен и привлекателен за бизнеси от всички сектори, особено технологичния.

Базовите принципи на управлението на виртуални екипи бяха тема на лекция, представена в края на април от Virtual Power Teams. Запазването на „гравитацията“ между членовете на виртуалните екипи е резултат от най-малко 10 златни правила, разкри управителят на фирмата Петър Иванов.

„Откриването и подхранването на силните страни на членовете на екипа, поощряването на личното и професионално опознаване и поддържането на духа на победата чрез примамлива награда са в основата на успешното управление на виртуалните екипи“, обясни Иванов. Той определи следните елементи в работата на успешния екип:

  • умение да разбираме разнообразието на хората;
  • поставяне на ясна цел;
  • създаване на ритуали и структура на комуникация;
  • задаване на атрактивна награда;
  • визуално отчитане на резултатите.

Комуникацията и работната среда трябва да са отворени, открити, „на равна нога“, без предразсъдъци, препоръчва още Иванов. Така се формира база за създаване на ново поколение лидери, чиито възможности за успех са неограничени във времето и пространството.

Коментар