„Умен парашут” осигурява меко кацане на дроновете

smartchutes-drone-parachute

Изтощената батерия е сред най-честите причини за падането на безпилотните летателни апарати, а този спасителен парашут разчита на собствена батерия (снимка: SmarChute/Kickstarter)

Подкарването на безпилотни летателни апарати (БЛА), известни още като дронове, е вълнуващо преживяване, но то може да бъде и изнервящо. Без значение колко е внимателен човек винаги има опасност неговата скъпа играчка да остане без двигател, да загуби мощност или по друга причина да се отклони от траекторията си и да падне. Точно по тази причина Майкъл Пик, видеограф и дрон-ентусиаст от Нешвил, е разработил „умен парашут“ на име SmartChute.

Лесно е да се досетим, че SmartChute е система с автоматично разгъващ се парашут за потребителски безпилотни самолети. Когато бордовият сензор на „умния парашут“ установи, че дронът е в състояние на свободно падане – или че е наклонен с над 90 градуса – системата автоматично изстрелва 90-сантиметров парашут от своята туба с пружина. Това става за 350 милисекунди. Потребителите могат да активират парашута и ръчно.

smartchutes-drone-parachute-2

Модулът изглежда доста голям, но създателят му обещава да сведе теглото до 113 грама (снимка: SmarChute/Kickstarter)

Тъй като работи със своя своя собствена акумулаторна батерия, SmartChute може да се активира дори и ако батерията на безпилотния самолет е изтощена – което всъщност може да е причината за неговото свободно падане.

Макар че прототипът изглежда доста „едрогабаритен“, Пик си е поставил за цел да намали размера му с 30% и да постигне тегло под 113 г. в крайния вариант. В момента той набира средства за своя проект чрез Kickstarter.

Коментар