Платформата Java стана на 20 години

Езикът за програмиране Java се появи през 1995 г., а днес има 30 съвместими реализации

Езикът за програмиране Java се появи през 1995 г., а днес има 30 съвместими реализации

Oracle отбеляза днес 20-годишния юбилей на платформата Java, която в момента е ядро на най-различни програмни продукти – корпоративни, облачни, социални и мобилни технологии, големи данни и „интернет на нещата” (IoT).

Езикът за програмиране Java се появи през 1995 г., а днес има 30 съвместими реализации на Java EE 6 и Java EE 7 от 12 разработчика. На Java работят над 125 милиона мултимедийни устройства, а повече от 10 милиарда смарт карти се базират на Java Card.

Под ръководството на Oracle бяха пуснати две важни версии на платформата Java 7 и Java 8, като през 2016 г. се очаква Java 9. Процесът на съвместни разработки Java Community Process стана по-отворен и прозрачен, а общността OpenJDK Community, която работи по реализацията на Java Platform – Standard Edition с отворен изходен код, постоянно привлича нови участници.

През есента на миналата година излязоха Java SE 8 и Java ME 8, както и съответните версии на продуктите Oracle Java Embedded. Използвайки единна платформа Java 8 за вградени устройства, настолни системи, центрове за обработка на данни и облачни инфраструктури, потребителите на Java могат бързо да разгръщат приложения, да обработват и анализират данни „в движение” и оперативно да реагират на събития.

В момента Oracle и общността на Java са фокусирани върху иновациите в Java 9. Ключова функция в новата версия ще стане Project Jigsaw, който е призван да обезпечи модулност на платформата. Това означава мащабируемост за голям спектър от устройства, опростено създаване и поддържане на библиотеки и големи приложения при повишени сигурност и производителност.

Коментари по темата: „Платформата Java стана на 20 години”

добавете коментар...

  1. Мда

    Има достатъчно официални доклади за сериозните проблеми със сигурността на Java.
    Освен това Java не става за Real Time програми.

  2. Anonymous

    Жава работи на 99.999999% от персоналните компютри. На другите не е инсталирана по незнайни причини. работи и на смартфоните. И на някои телевизори. Защо само 125 милиона устройства?

  3. Към "Мда"

    Тъпак.

  4. Мда

    Една от най-проблематичните като производителност и безопасност технологии.

Коментар