ООН: Анонимността в интернет е човешко право

Съветът по човешки права към ООН разглежда въпроси, които стават все по-актуални в обществото – анонимността и кодирането на информацията в интернет. В хода на дискусиите експертите са стигнали до извода, че запазването на тайните на личността в мрежата е неотменно човешко право, предаде Fortune.

ООН счита, че във времето на цифровите технологии анонимността се явява гаранция за сигурността на потребителите и им позволява свободно да изразяват своето мнение в интернет пространството.

Едновременно с това, ООН не изключва проблемите с тероризма и престъпността в мрежата, които системно се използват като оправдание от службите за достъп до лична информация. Това обаче не може да бъде причина за ограничаване на правата на обикновените граждани, заключава организацията.

Престъпниците могат да използват различни технологии, вкл. кодиране и инструменти за анонимност, за да планират терористични атаки през интернет, но със същия успех те могат да използват и други канали за връзка. Заради ограничен брой престъпници, не бива да се ограничават естествените права на хората, отбелязва ООН.

Коментар