Alexa дава тласък на изкуствения интелект

Платформата Alexa е проектирана за работа с умни устройства, които нямат дисплей

Платформата Alexa е проектирана за работа с умни устройства, които нямат дисплей

Нов фонд на стойност 100 милиона долара си поставя за цел да ускори развитието на изкуствения интелект. Зад инициативата Alexa стои най-големият онлайн търговец в света – Amazon.com.

Фондът ще инвестира в стартиращи компании, които могат да научат смарт устройствата да общуват на нивото на хората. Името на фонда е заимствано от технологичната платформа Alexa, която предоставя гласови услуги, базирани в облака.

От услугите на Alexa ще се възползват стартъпи, които работят в сферата на гласовите технологии. Според Джеф Безос, шеф на Amazon, използването на гласовите възможности на човека ще промени кардинално начина на взаимодействие с технологиите.

Фондът Alexа вече насочва инвестиции към седем проекта, един от които е приложението Scout Alarm, предназначено за управление на системи за охрана на домове. Сред останалите проекти са Garageio – система за контрол на гаражни врати, MARA – софтуер, който дава съвети по време на джогинг, и др.

Amazon ще предложи безплатно набор от инструменти за разработчици, които искат да интегрират в своите устройства система за разпознаване на реч или други услуги на Alexa. Фактически, компанията тръгва по пътя на Apple, която отвори достъпа до гласовия помощник Siri.

Платформата Alexa е проектирана за работа с умни устройства, които нямат дисплей. Използването на подобни устройства ще става по подразбиране с помощта на гласово управление.

Коментар