Теленор: Мрежата ни е готова за 4G

Спас Велинов, директор „Технологично планиране” на Теленор, съобщи, че потреблението на мобилен интернет, доставян от компанията, се е повишило с около 151% за периода от март 2014 г. до май 2015 г.

Спас Велинов, директор „Технологично планиране” на Теленор, съобщи, че потреблението на мобилен интернет, доставян от компанията, се е повишило с около 151% за периода от март 2014 г. до май 2015 г.

Теленор приключи предсрочно проекта за обновяване на мрежата си и вече разполага с инфраструктура за предлагане на услуги от четвърто поколение (4G), стана ясно на пресконференция днес.

Новата 3G мрежа позволява по-високи скорости за пренос на данни и по-голям капацитет, което означава и подобрено потребителско преживяване, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан.

Теленор вече предлага максимално достижима скорост от 42 Mbps чрез технологията HSPA+ във всички населени места с над 5000 жители и скорости до 21 Mbps в повечето останали райони.

Към момента мрежата на Теленор, която позволява скорост до 42 Mbps, покрива приблизително 89% от населението на България в повече от 300 населени места и около 47% от територията на страната.

Мрежата на компанията със скорост на пренос на данни до 21 Mbps е достъпна на 96% от територията на страната и за 99,87% от населението.

Същевременно, Теленор предложи на абонатите си да изпробват възможностите на новата мрежа, като им подарява еднократен пакет от 500 MB на максимална скорост, валиден за период от 30 дни.

Теленор вече притежава мрежа, която ще позволи на компанията да предлага LTE-базирани продукти и услуги, подчерта Стайн-Ерик Велан. „Очакваме Комисията за регулиране на съобщенията да завърши процеса по разпределение на допълнителния честотен спектър в обхвата 1800 MHz, за да можем да започнем да предлагаме и 4G-услуги”, поясни той.

Проектът за обновление на мрежата на Теленор започна през април 2014 г. и включваше пълна подмяна на съществуващата 2G и 3G мрежа на компанията, вкл. на опорната мрежа. Партньор на компанията в проекта бе китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei, уточни главният технически директор Владимир Радойчич.

В резултат на подобрението в скоростта, потреблението на мобилен интернет, доставян от компанията, се е повишило с около 151% за периода от март 2014 г. до май 2015 г., съобщи Спас Велинов, директор „Технологично планиране” на Теленор.

Коментари по темата: „Теленор: Мрежата ни е готова за 4G”

добавете коментар...

  1. Кирил Христев

    И в момента в Панагюрище не само нямаме LTE но и 3G то им куца,като цяло обхвата им е лош навсякъде!

  2. Дани

    Мрежата им все още куца. И то говоря за района на София. Не знам какво са подобрили, но у дома сигналът е слаб и накъсва когато говоря.

  3. сенсей

    машината ми е направена за LTE , но telenor нямат нищо общо, техните скорости са далееч по ниски от реалностите на LTE.

  4. m00n

    Мрежата на Теленор не струва!!! Преди малко пуснах speedtest-a с различни точки. Средна скорост 4,20 мегабита, което е далеч от данните, които са публикувани ТУК. 🙂

  5. Петко Петков

    Днес звънях до теленор да попитам в моето населено място имат ли мрежа която да поддържа 3G модем за интернет. Отговориха ми че нямат и ако си взема интернет от тях интернета ще е много бавен, не гарантират че през цялото време ще имам връзка и вероятно ще имам проблем със зареждането на някой картинки ?!!? За коя обновена и бърза мрежа говорим след като една картинка немогат да заредят.

Коментар