Софтуерът сам ще отстранява грешките си

Изследователите от MIT са създали система Code Phage, която ще намали времето за разработка на софтуер и ще повиши надеждността на приложенията

Изследователите от MIT са създали система Code Phage, която ще намали времето за разработка на софтуер и ще повиши надеждността на приложенията

Иновативна софтуерна система автоматично коригира грешки в програмите с отворен код. Разработката Code Phage е дело на изследователи от Лабораторията по изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт (MIT).

Code Phage може да отстранява грешки, възникнали в резултат на излизане на параметрите извън допустимите граници, препълване на целочислени значения и деление на нула, става ясно от публикация в сайта на Асоциацията по изчислителна техника (ACM).

За работата на системата са необходими два параметъра, които се въвеждат в целевото приложение с условието един от тях да предизвиква срив в работата на програмата. Използвайки база данни, Code Phage търси приложение-донор, което може да обработи и двата параметъра без срив. Предполага се, че подобно приложение съдържа условие за проверка, което предотвратява срива и липсва в целевото приложение. Идеята е тази проверка да се пренесе от приложението-донор в подлежащото на коригиране целево приложение.

За да намери условието и да разбере как работи, Code Phage извършва серия от тестове на приложението-донор с различни операции и вериги от логически параметри. Използвайки резултата от анализа, системата пресъздава и интегрира аналогична проверка в целевото приложение на същия език, на който е написано.

Code Phage работи с бинарни донори, т.е. не е необходимо да знае изходния код на приложенията-донори, тъй като анализира тяхната логика. По време на експериментите, учените са успели да коригират грешки в седем популярни приложения с отворен изходен код, ползвайки 2-4 донора за всяко от тях. Отстраняването на грешките в приложенията е отнело от 2 до 10 минути.

По думите на екипа, Code Phage има предимство в това, че може да използва в качеството на донори програми, написани на различни езици, стига да работят по аналогичен начин. В интернет има милиони приложения, достъпни за тази цел. Според изследователите, тяхната система ще доведе до повишаване на надеждността на софтуера и намаляване на времето за разработка.

В бъдеще няма да се налага програмистите да пишат фрагменти код, които вече са написани от друг. Системата сама ще намира този фрагмент и автоматично ще го вмъква в програмите, така че да работят правилно, споделя Мартин Ринард, професор в MIT и един от авторите на проекта.

Коментари по темата: „Софтуерът сам ще отстранява грешките си”

добавете коментар...

  1. Борис


    и все пак факт е, че подобна технология би могла да повиши сигурността значително

  2. Борис

    Доста гръмко заглавие за технология която решава изключително тесен клас от проблеми и по-точно свързани с integer security и overflows …
    и все пак дакт е, че подобна технология би могла да повиши сигурността значително

  3. anonimen2

    Робот е убил човек в един от заводите на автомобилния производител „Фолксваген“ в …

Коментар