Nvidia Tegra X1 си проправя път към хромбуците

Дънната платка с процесор Nvidia Tegra X1 вече се поддържа от Chrome OS

Дънната платка с процесор Nvidia Tegra X1 вече се поддържа от Chrome OS

Google осигури поддръжка на мобилни процесори Nvidia Tegra X1 в хромбуците (мобилни компютри под управление на Chrome OS). Това става чрез специален модул във фърмуера Coreboot, който се явява аналог на BIOS при персоналните компютри.

Предвидена е също така поддръжка на дънни платки с процесора на Nvidia, носещи кодовото име Smaug (от името на дракона в Хобит). Така хромбуците могат да станат производителни ARM устройства с операционна система Chrome OS. Tegra X1 стъпва на архитектура ARMv8-A с поддръжка на 64-битови операции.

Доскоро всички хромбуци използваха интелски процесори. Intel обаче промени стратегията си и се опитва да наложи в хромбуците процесори, предлагани преди под бранда Atom, вместо Celeron и Pentium на база високопроизводителни архитектури Haswell и Broadwell.

Това разкрива шансове за ARM-базираните чипове. По-рано Acer пусна модела Chromebook 13 на базата на процесор Tegra K1, който демонстрира висока производителност и отлично време за автономна работа. От хромбуците с Tegra X1 могат да се очакват не по-лоши резултати, а дори и по-добри, заради предимството на графичната архитектура Maxwell.

Новият мобилен процесор на Nvidia вече се използва в конзолите Shield Console и Shield Portable. Чипът привлича и автомобилните производители, които планират да вградят Tegra X1 в системи за машинно зрение, както и в информационно-развлекателните системи.

Коментар