КЗК наказа Юбер за нелоялна конкуренция

Услугата UberX не налага на изпълнителя на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили

Услугата UberX не налага на изпълнителя на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили

Комисията за защита на конкуренцията санкционира холандските дружества Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. с по 50 000 лв. за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция) във връзка с предоставяне на услугата UberX на територията на София.

В решението си Комисията постановява прекратяване на установените нарушения., както и незабавно изпълнение на решението в тази му част. Производството е образувано служебно с решение на КЗК във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата „UberX” на територията на София, като впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’Кей Супертранс” АД срещу„Юбер България” ЕООД, отново във връзка с услугата UberX.

Проучването установява, че при предоставяне на услугата UberX от страна на Юбер и Разиер Опърейшънс са извършени нарушения на общата забрана по чл. 29 от ЗЗК.

Услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение Uber, което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза – ползвателя-водач. При сравнение между предлаганите от Юбер и Разиер Опърейшънс услуги и услугите, предоставяни чрез други мобилни приложения (дори и услугите на типичните таксиметрови компании), се достига до извода, че услугите са взаимозаменяеми, тъй като  водят до един и същи резултат – осъществяване на платен превоз от една точка до друга. Но в случая при UberX не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили.

В този смисъл, при предоставяне на процесната услуга Юбер и Разиер Опърейшънс нарушават добросъвестната търговска практика, поради противоречие с нормативно установените правила, уреждащи извършването на обществен превоз на пътници/таксиметров превоз.

Юбер и Разиер Опърейшънс създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на ползвателите-водачи средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин ответните страни нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение, посочват от КЗК.

Също така Комисията налага санкция на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. Комисията установява, че от страна на „Юбер България” ЕООД не е извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК, тъй като дружеството не участва непосредствено при предлагането на услугата UberX, а извършва спомагателна дейност към Юбер Б.В.

Коментари по темата: „КЗК наказа Юбер за нелоялна конкуренция”

добавете коментар...

  1. :o)

    Таксиджиите по цял свят пищят и реват от Юбер 🙂
    Само че не им предвиждам “голям хляб” на тея в нашата измислена действителност.

Коментар