Западни медии: програмистите напускат Гърция

Софтуерните разработчици напускат Гърция в търсене на по-високо заплащане, сочат проучвания

Софтуерните разработчици напускат Гърция в търсене на по-високо заплащане, сочат проучвания

Хиляди разработчици и ИТ специалисти са напуснали Гърция в последните пет години в търсене на по-добри условия в други страни, предаде американското технологично издание ZDNet.com.

Според изследване на агенция Endeavor, в периода от 2008 до 2013 година Гърция са напуснали 200 хиляди души на възраст до 35 години. Много от тях работят в сферите на медицината, финансите и информационните технологии.

Програмистът Джордж Вакалопулос разказва пред ZDNet, че е работил в гръцка фирма по 12 часа на ден, седем дни в седмицата, а последната си заплата получил преди седем месеца. През 2012 г. той се преселил в Швейцария.

„В последните три години почти 80% от моите приятели, основно разработчици, избягаха от Гърция”, разказва Панагиотис Кефалидис. В момента той работи в Канада. „Нямах друг изход”, допълва гъркът.

Парис Апостолопулос е още по-краен, сравнявайки страната си с гробище. Той напуснал Гърция преди месец и половина в посока Люксембург. „Искам моите деца да имат сигурно бъдеще. Надявам се, че те ще разберат решението ми”, казва Апостолопулос.

Освен в Канада и Европа софтуерните разработчици от Гърция емигрират също в САЩ и Австралия. В чужбина специалистите по Java и C++ могат да заработят три пъти повече отколкото в Гърция и освен това получават заплатата си навреме.

По данни на ManpowerGroup, средната месечна заплата на водещ разработчик в Гърция варира в диапазона от 2,6 до 3,2 хиляди евро. Кариерата в страната е затруднена и там остават само специалисти, които имат малки деца, по настояване на родителите си или поради липса на изгодни предложения, твърди Панагиотис Кефалидис.

Според изследване на ICAP Group, половината от напусналите Гърция в последните няколко години, не планират да се върнат обратно. Изтичането на мозъци от страната продължава, като всеки седем от 10 випускници на университети в Гърция изявяват желание да продължат образованието си навън с цел по-лесно намиране на работа, сочи анкета на Kapa Research.

Коментари по темата: „Западни медии: програмистите напускат Гърция”

добавете коментар...

  1. Ha

    Ама Java и C++ не се яде. И моргич-а също. Само ГМО и децата им са с осигурено бъдеще
    на био-роботи. Та като разберат това ще се върнат в Гърция при майката природа.

  2. Иван

    Съгласен съм с Йордан. Вярно ще взимат 3000лв вместо 3000€, но пък живота тук е доста по-евтин, засега.

  3. Йордан

    Да идват насам, че и без това има сериозен недостиг на кадри в България.

Коментар