3DMR технология увеличава 10 пъти капацитета на HDD

За първи път Toshiba доказа ефективността на технологията 3DMR в лабораторни условия

За първи път Toshiba доказа ефективността на 3DMR в лабораторни условия

Toshiba потвърди ефективността на технологията за „обемен магнитен запис”, която обещава да подобри значително капацитета на твърдите дискове.

3DMR (3D Magnetic Recording) е способна да увеличи 10 пъти плътността на записа върху магнитните плочи, достигайки 10 терабита на квадратен инч.

Пластината, изпълнена по технология 3DMR, се състои не от един, както е при обикновените HDD, а от няколко магнитни слоя, разделени помежду си от диелектрически слой, съобщава японската агенция Nikkei.

Магнитните слоеве имат различни честоти на феромагнитен резонас. Когато на пластината се въздейства с микровълново излъчване с честота, съответстваща на честотата на феромагнитния резонанс на конкретния слой, в него възниква възбуждане.

В резултат на това, магнитното съпротивление на слоя намалява и под въздействие на излъчването неговите магнитни свойства се променят в противоположна посока. Записът на информация става чрез фокусиране на излъчването върху малка област.

По-рано ефективността на технологията 3DMR се потвърждаваше само от теоретични разработки. За първи път Toshiba доказа нейните възможности в лабораторни условия. По време на тестовете е използвана плоча с два слоя, но принципно броят им може да бъде по-голям.

Toshiba планира да разработи глава за запис на многослойна пластина, както и самата пластина, които ще притежават необходимите свойства и надеждност за комерсиално производство на 3DMR дискове към 2025 т.

Коментар