Helium оптимизира стари програми за новия хардуер

Технология на MIT оптимизира софтуерните програми към съвременния софтуер и така пести време и пари на разработчиците

Технология на MIT оптимизира софтуерните програми към съвременния софтуер и така пести време и пари на разработчиците

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Лабораторията за изчислителна техника и изкуствен интелект (CSAIL) създадоха система Helium, която оптимизира старите компютърни програми за работа със съвременен хардуер и по този начин повишава скоростта им на работа.

Системата е специализирана в частност за работа с графични програми като Adobe Photoshop и Irfan View. Тези приложения съдържат фрагменти код, които преобразуват изображения – т.нар. филтри, изпълняващи многократно едни и същи обработки на изображенията.

Производителността на филтрите зависи в голяма степен от хардуера. Ако компютърът разполага с най-съвременни компоненти, филтрите започват да работят по-бавно, тъй като са оптимизирани за предишното поколение хардуер.

Учените от MIT са се научили да извличат филтрите от бинарния код на приложенията чрез анализ на многократно повтарящи се действия по време на преобразуването на изображенията. След като извлече филтъра от бинарния код, Helium го преобразува в читаем код на езика Halide, разработен от CSAIL.

По-нататък се извършва оптимизация на кода, а след това компилираните фрагменти от оптимизирания код се поставят отново в бинарния файл на мястото на фрагментите с ниска производителност.

Според авторите на разработката, оптимизацията на някои филтри на Photoshop с помощта на Helium е довела до повишаване на скоростта им на работа със 75%, а производителността на някои компоненти на IrfanView е увеличена цели шест пъти.

„Убедихме се, че Helium е способна за един ден да изпълни работа по оптимизация на кода, която би отнела три месеца на разработчиците”, казват изследователите. Всяка година се харчат милиарди долари за оптимизация на кода, които биха могли да се използват за други цели, допълват от MIT.

Коментари по темата: „Helium оптимизира стари програми за новия хардуер”

добавете коментар...

  1. 123

    СКАЙНЕТ!

Коментар