Заформя се мощна коалиция срещу Apple

Съдебната победа на Apple срещу Samsung ще предизвика сериозни, пагубни за индустрията, смятат водещи компании

Съдебната победа на Apple срещу Samsung ще предизвика сериозни, пагубни за индустрията последствия, смятат водещи компании

ИТ гиганти, сред които Facebook, Google, Dell, HP и eBay, заеха страната на Samsung в патентната война с Apple, предаде Гардиън.

Коалицията от компании ходатайства пред Федералния окръжен апелационен съд на САЩ в подкрепа на искането на Samsung да бъде преразгледана наложената глоба за нарушаване на правата върху патенти на Apple.

В съвместно изявление компаниите посочват, че съдебната победа на Apple срещу Samsung ще предизвика сериозни, пагубни за индустрията последствия, що се отнася до плановете за разработка на нови технологии.

През есента на 2014 г. Apple подаде поредния иск срещу корейския производител с искане да й бъде платена сумата от $2 млрд. за нарушаване на пет патента в устройства, продавани в САЩ в периода от 2010 до 2012 г., вкл. смартфони и таблети Galaxy.

Коалицията твърди, че патентите за дизайн на Apple покриват малка част от функционалностите. Ако съдът постанови Samsung да плаща компенсации, това ще окаже негативно влияние на развитието на индустрията и избора на потребителите, смятат противниците на Apple.

Има подозрения, че значителна част от патентите са написани по такъв начин, че покриват по-голяма функционалност, в сравнение с тази, която Apple действително е изобретила сама, коментира професорът по право Марк Макена.

В случай, че съдът остави глобата в сила, ще се стигне до нелепи резултати. Този разрушителен начин на конкурентни войни ще засегне компании, които харчат милиарди долари всяка година за изследвания и разработки на сложни технологии, се казва в съвместния документ на ИТ коалицията срещу Apple.

Спечели ли, Apple ще може лесно да издейства подобни компенсации и от други участници в екосистемата на Android, тъй като патентите й касаят цялата система Android, а не конкретни функции в устройствата на Samsung.

Коментари по темата: „Заформя се мощна коалиция срещу Apple”

добавете коментар...

  1. sda

    apple.., иновация…. те нищо не са създали, от всякъде крадът и патентоват… то бяха таблети, “смартфони”… всичко си го имаше и през 2002-а

Коментар