Създадоха мрежа Hornet, по-сигурна от Tor

Нова мрежа Hornet обещава бързодействие и сигурност, по-високи от тези на Tor

Нова мрежа Hornet обещава бързодействие и сигурност, по-високи от тези на Tor

Изследователи от няколко университета разработиха алтернатива на анонимната мрежа Tor, за която твърдят, че е по-бърза и по-сигурна.

Новата мрежа се нарича  Hornet (High-speed Onion Routing at the NETwork layer) и е описана в онлайн библиотеката на Корнелския университет.

По-високата скорост на работа на Hornet в сравнение с Tor се постига чрез използване на симетрична криптография и поради липсата на необходимост от изпълнение на сложни изчислителни операции във всеки възел, за да се изпраща трафикът напред.

Според авторите на проекта, възлите на мрежата Hornet могат да поддържат скорост на предаване на анонимния трафик до 93 Gbps. Благодарение на по-високата пропускателна способност, HORNET може да се изгради практически във всякакъв мащаб.

Ако спецслужбите искат да следят даден потребител на Hornet, ще им се наложи да подчинят голяма част от интернет доставчиците в различни страни, в инфраструктурата на които има възли на Hornet. Едва след това спецслужбите ще получат евентуално възможност да следят местоположението на потребителя. Нивото на защита в новата мрежа Hornet е по-високо от това на Tor, където потребителите могат да бъдат следени сравнително лесно, уверяват разработчиците.

Нещо повече, изследователите твърдят, че поддръжката на Hornet може да се интегрира в обикновените рутери. Те дори сами са направили това по време на експериментите, създавайки фърмуер на базата на отворен пакет с инструменти (SDK) за маршрутизатори с x86 процесори.

Коментари по темата: „Създадоха мрежа Hornet, по-сигурна от Tor”

добавете коментар...

  1. Unknown

    Не знам за теб, но аз не съм си давал паролата за пощата никъде.

  2. Бацо

    Не съм съгласен с предния потребител, защото много обичаме да приказваме по принцип за сигурност, обаче когато една социална мрежа, като facebook ни поиска паролата за електронната поща – директно, я даваме, а пък после се чудим на магическите способности на социалната мрежа да познава кои са ни приятелите. Съгласявайки се с това всеки потребител, сам прави компромис със своята сигурност.

  3. Tweaker

    Поредния проект на спецслужбите – хората да повярват в тази система, да я ползват и да бъдат анонимно следени 🙂

  4. исламист

    почвам да го ползвам

Коментар