САЩ искат да смаят света с нов суперкомпютър

През 2025 г. САЩ ще пуснат в експлоатация суперкомпютър с производителност на ниво екзафлоп

През 2025 г. САЩ ще пуснат в експлоатация суперкомпютър с производителност на ниво екзафлоп

Президентът на САЩ Барак Обама подписа указ за създаване на най-мощната в света изчислителна машина, която ще остави далеч след себе си съвременните суперкомпютри, предаде BBC.

В момента короната носи китайският Tianhe-2, инсталиран в Националния суперкомпютърен център в Гуанджоу. Системата има производителност 33,86 петафлопа (пикова – 54,9 петафлопа).

Предполага се, че бъдещият американски суперкомпютър ще предложи десетки пъти по-висока производителност от сегашния рекордьор – бързодействието ще достигне ниво екзафлоп.

По план, суперкомпютърът ще се използва за изпълнение на сложни научни задачи, вкл. моделиране на климата, начини за борба със злокачествени заболявания, изследвания на космическото пространство и др.

За целите на новия проект ще бъде създадена специална структура, наречена Национална стратегическа компютърна инициатива (NSCI). Планира се екзафлоповата система да влезе в експлоатация през 2025 г.

Коментари по темата: „САЩ искат да смаят света с нов суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Този супер мега голям компютър сто процента ще работи с Windows Server 2016. Идеално ще мърка като котенце

  2. Фофу

    Червеният бабушкор тотално изтрещя. Взе да се представя от мое име и да разказва за личните си преживелици в Карлуково.

  3. Фофу

    Всичко се следи и се подслушва, тва всичко е рзаработка на службите, слушват ме и в тоалетната знам защото нещо писука там когато вляза, а понякога компютъра сам се рестартира. Обадих се на службата за борба с бръмбари да почистят обаче и те са замесени, покриха се мръсниците.

    Докато бчях в лудницата един ми казаваше пази се от бръмбари и постояно ме пипаше заради некакви устройства да не са ми сложени. Сега го разбирам .

  4. Фофу

    Нафарфорий ти пък откъде знаеш има ли интернет в психиатрията. Май е от опит.

  5. Фофу

    Нещастника дето се представя от мое име, много си нещастен.

  6. Фофу

    Извинете незнм какво ми става много искам да имам подобен компътър, може и по малък да си цъкам игрите също да мога да свалям колкото искам филми. Направо ше се побъркам

  7. Нафарфорий

    Фофу, нали в психиатрията имаш Интернет хайде отвори американската преса и медии.
    Повтарям да го осмислиш прочети самите американци какво пишат за техния огромен дълг на САЩ.

  8. Фофу

    Е Христо, ти със кой си вечерял та ги знаеш тия работи. Май със кварталният комсомолски секретар когато ти е давал поредните инструкции

  9. Христо

    Фофу, ти вече отданвна вече си с жълта книжка от психото.

    За дълга на Америка е реален как можеш да не го знаеш или да го отричаш?

  10. Фофу

    Петров това за външният дълг къде го видя. Във вашият стен вестник ли. Тия врели некипели с външният дълг е един от многото стари комсомолски похвати. Точно пък ти ще знаеш колко е външният дълг и кой държи финансите.

    Нафарфорий това за атомната бомба е дълга тема, но като цяло идеята е, че без атомната бомба жертвите са щели да са много повече и от двете страни. Минава и през това, че Япония удря първа, вероломно, без да обяви война, и избиват доста народ. И въпреки това след войната благодарение на подкрепата на САЩ за 20-30 год отиват светлинни години пред пред приятелите на СССР-е и самият СССР-е

    За другите ти бръщолевеници какво да кажа, освен, че при теб мозъчните мутации вече са се появили и няма нужда от генно инженерство.

    Като цяло момчета гарантирам, че вас няма да ви следят освен ако от Карлуково не изпратят специално искане.

  11. Petrov

    Фофу, знаеш ли кой е на първо място в света по външен дълг? Дори петролът от Близкия изток не успя да го намали. Защо се събира златото от различни държави, вкл БГ? А знаеш ли кое е най-интересното, че финансите на САЩ не се контролират от истинските американци.

  12. Нафарфорий

    Фофу като пишеш за Япония спомняш ли си кой пусна ядрена бомба – САЩ?
    Много хуманно какво ще кажеш!?

    Как можеш да си толкова смаян от новината за суперкомпютър, чиято основна и единствена цел е да разбива криптирана информация в Интернет.

    Сега в момента САЩ ще регулират населението на Земята с нови генномодифицирани вируси и зарази. Американски бизнесмени и известни личности са заявявали, че населението трябва да падне под 2 милиарда човека на планетата.

  13. Нафарфорий

    Фофу ти си с много примитивен, дребен и болен мозък. Просперитета на САЩ е условен, защото вървят надолу, за да си поддържат икономиката трябва да сеят войни по цял свят, да разцепват държави, да насъскват и двете страни на всеки един конфликт.
    Прочети малко история, новини и факти. Останалите държави трябва да се пазят настрани и от САЩ и от Русия.

  14. Фофу

    И последно червени бабета и тролчета. Държавите които имат отворени отношения със САЩ просперират и отлитат напред в икономическо и технологично отношение. За пример Япония, Южна Корея, ОАЕ, Тайланд и пр.

    За разлика от местата където и минал ботуша. Разруха и пропадане във всички отношения, освен в пропагандата да мразим някой който да ни е виновен затова, че сме се наакали в гащите и прославата на войната.

  15. Фофу

    Не знам кои други “…. се защитават с по-малко ресурси”. Знам че руският бюджет каквото остане след като Путин и велможите си го разделят отива за военни цели. За цивилни нямат и един прост тиган. За по-сложни технологични разработки като медицинска, научно изследователска, забрави. Само кой да превземат търсят. После не знаят какво да правят с територията разбира се и след тях остава пустиня. Ама важно е да я вземат от другите.

    Мужика натирен да си смуче водката за да притъпява глада в панелката и да си мечтае колко велика е матушка рус. И колко е лош пустият американец и как все той му изял десерта.

  16. Petrov

    Естествено, че подслушват. Прочети отдолу, написал съм, че всички големи го правят, но въпросът е в какви размери и с каква цел. И този суперкомпютър къде ще се намира, да не би в Сибир. Едните го правят агресивно с огромни ресурси, другите се защитават с по-малко ресурси.

  17. Фофу

    Вашият вожд и учител Путин не подслушва ли, как мислите червени бабета ? Подслушва, ама се яде от яд, че е с допотопна техника и затова ви плаща да квикате по форумите.

  18. Petrov

    Иван: това, че си рядко прост не го приписвай на другите. Като не знаеш, това е най-важната работа, да се следи и събира информация и за това се дават милиарди. Значи може да вярваш, че има мафия, която контролира и научава всичко и ако споменеш някое име ще изчезнеш, въпреки, че никога не си виждал и няма да разбереш кои стоят зад тези организации. Не всичко се върти около тенденцията, налегнала българите да имат две жилища, две коли и две жени и съответно да мрънкат че нямат пари и да минават тънко навсякъде. Има множество неща, за които не подозират повечето индивиди от стадото. И не нужно много акъл за това.

  19. Путкомафани

    Изпълзя от бърлогата синята бабичка Фофу.

    Сега ще ни убеждава, че Америка не подслушва света и не се меси във вътрешните дела на чужди държави.

    Уикилийкс разкритията също показват колко са скромни и срамежливи американусите да подслушват и да се намесват и бъркат в чужди държави.

  20. Путкомафани

    Горкия Шумналия всичко, което си изброил НЕ Е американско.
    Истински американци са били само местните жители индианци.

    Всички тези ПУМПОЗНИ лаборатории и универси в америку са направени от чужденци, които НЕ СА американци от Европа и Азия.

    На почти всички топ открития стоят японски, корейски имена на научни сътрудници от Европа, Азия, Япония и т.н.

    Горките Македонци от Велика Македония не единствените заразени от вируса всичко е македонско. Сега е на мода е ВСИЧКУУУ в света е Американуско.

  21. Фофу

    Ами аз отдавна казвам, че няма отърване от тоя червен бабишкор в добавка с платените тролове.

    Все американците им изяли десерта, обаче децата си все за САЩ гледат да пратят и за почти всички аспекти в живота все американски разработки ползват.

  22. Шумналия

    За съжаление Иване много от хората са глупави.
    Кой да им каже, че от 10-те най-добро университета в света 8 са амеикански. От 10-те най-добри научно-изследователски лаборатории 9 са американски, че най-високотехнологичните фирми в света са американски…
    За някой само разбиване на пароли и конспирации са им в главите…

  23. Иван

    Боже, колко прости хора има на този свят! (@Ив&@Petrov) Американците си нямат друга работа, пак “световната конспирация” им е най-важна. Тъпаци!

  24. Petrov

    Така е все по-малко средства се отделят за наука и медицина, а все повече за шпионаж и военни разработки. Според мен най-големите икономики в света не трябва да разполагат с подобни компютри, тъй като ги използват за да си играят на световни господари.

  25. Ив

    Да бе да за научни задачи. Поредната надпревара който по-бързо да разбива пароли и да декодира криптирания трафик в Интернет. В основата на криптографията са чиста алгебра и пресмятане на огромни прости числа.
    Ако не са супер компютрите и купените чужди мозъци от САЩ ще са гола вода. 🙂

Коментар