Внимание: Опасен имейл подлъгва с Windows 10

CTB-Locker кодира данните на компютъра и изисква от жертвата да плати определена сума за декодирането им

CTB-Locker кодира данните на компютъра и изисква от жертвата да плати определена сума за декодирането им

Кибер престъпниците се възползват от ентусиазма около операционната система Windows 10, като разпространяват подвеждащи имейли за обновяване, които съдържат опасен вирус. Жертвите може да загубят достъпа до данните си и да бъдат изнудвани да плащат за декодирането им.

Милиони потребители по целия свят вече са обновили системите си до Windows 10, а други чакат реда си на опашка. Microsoft съобщи, че са й необходими още няколко дни и дори цяла седмица, за да изпълни всички предварителни заявки.

Именно от това се възползват злонамерени лица. Те изпращат на потребителите имейли с предложение за инсталиране на Windows 10, съобщи ubergizmo.com, позовавайки се на доклада Talos Group на Cisco.

Фалшивите писма трудно се различават, тъй като идват от реален домейн microsoft.com. В тях обаче е прикачен файл, за който се твърди, че съдържа Windows 10, но всъщност в него се крие програмата CTB-Locker.

Ако бъде инсталиран, въпросният софтуер кодира данните на компютъра и изисква от жертвата да плати определена сума за декодирането им. В противен случай данните ще бъдат загубени завинаги.

Експертите препоръчват на потребителите да не отварят подобни писма и да изчакат официалното обновление от Microsoft. Системата сама ще им съобщи кога могат да инсталират новата ОС на компютрите си.

Коментари по темата: „Внимание: Опасен имейл подлъгва с Windows 10”

добавете коментар...

  1. Минчо Празников

    ….. А относно вируса може да се подобри да поврежда физически диск и процесор…..

    и защо идеята на “писателите” на този вирус не е да ти развалят компютъра а да има платиш, а като им скапеш компа нали се сещаш, че няма да спечелят нищо. Реално информацията е скъпото нещо в компа не железарията

  2. Ив

    твърдението си е супер и описва реалността свят пълен с глупави хора, които ползуват уиндоус.

    Има и дори хора, които дори викат за техническа поддръжка и помощ, защото са забравили да заредят бензин в автомобила или мастило в принтера.

    А относно вируса може да се подобри да поврежда физически диск и процесор.

  3. Ramiress

    Иване, ама ти сериозно ли си мислиш, че хората ще си купят нов компютър, ако име се кодират данните заради вирус?

    Доста глупаво твърдение.

  4. Иван

    Гениално решение да пуснат от Microsoft вирус, който да скапе компютрите на хората, за да бъдат принудени да се изръсят двойно да купят нов компютър и нов уиндоус 10 🙂

  5. О_о

    Ей, голям ентусиазъм, голямо чудо!

Коментар