Toshiba Tecra Z50-A-1C8 – стилен и тих бизнес-лаптоп

tecra-1

Магнезиево покритие за елегантен вид, умерено тегло за леко носене, ултра-тиха работа за спокойствие – това е накратко лаптопът Toshiba Tecra Z50-A-1C8, който ни бе предоставен за тестване от японската компания. Направен за работещите хора, лаптопът осигурява висока изчислителна мощност и бързодействие, благодарение на своя Core i7 процесор, сериозния обем оперативна памет и твърдотелния носител на данните (SSD).

Дизайн и удобства

Едно от най-впечатляващите неща, които се забелязват още с първия поглед към Tecra, е външното покритие от магнезиева сплав. Моделът има металически цвят и е лек, приятен на допир. Дочухме, че заради лекотата, някои потребители смятат, че капакът е от пластмаса. Матовият сребристо-сив цвят пък пасва добре на всяка бизнес-обстановка.

tecra_8

Стабилността на конструкцията е повече от удовлетворяваща. Капакът не се огъва, пантите са стегнати и здрави и няма усещане за хлабавост между дисплея и корпуса. С дебелина от 20,4 мм и тегло от 1,8 кг тази Tecra е тънка и доста лека като за 15,6-инчов лаптоп. Окомплектовката включва адаптер, DVD диск с Windows 8.1 Pro и книжка с инструкции.

Свързаност и комуникации

Като един сериозен бизнес-лаптоп, Tecra Z50-A-1C8 има доста разнообразни интерфейси. Gigabit LAN порт за кабелна връзка с мрежа, два USB 3.0 порта и слот за SD карта са разположени на дясната страна. Отляво пък има HDMI и VGA портове, един USB 2.0 и един USB 3.0 порт, жак за слушалки и микрофон, както и слот за смарт-карта 5-в-1.

tecra_5

На дъното на корпуса може да се види и конектор за докинг-станция. Тя обаче не е включена в окомплектовката. Единственото, което липсва на един такъв лаптоп от висок клас, е опцията за работа със SIM карта, което ще става ценна функция в условията на бързо-развиващите се клетъчни мрежи от ново поколение.

Освен възможност за жична връзка към гигабитова мрежа, лаптопът позволява свързване в безжична мрежа чрез своята Intel Dual Band wireless AC 7260 карта. Тя може да работи с всички безжични протоколи – 802.11 ac/a/b/g/n, респективно покрива честотните диапазони 2,4GHz и 5GHz с максимална скорост от 300 и 867 Mbps съответно. Поддържа и най-новата версия Bluetooth 4.0.

Сигурност и надеждност

За бизнес-компютрите сигурността е сред най-съществените характеристики. TPM модул, четец за смарт-карта и четец за пръстов отпечатък са вградени в Toshiba Tecra Z50-A-1C8. Функцията за Kensington заключване е често срещана сред бизнес моделите и не липсва и тук.

tecra_7

Производителят е вградил набор от функции за сигурност и защита на компютъра и данните в него под общото наименование Toshiba EasyGuard. Сред тях са виртуално заключване на файловете чрез разширено шифроване, четец на пръстови отпечатъци с еднократно регистриране, софтуер за защита в интернет, контрол на достъпа до устройствата, помощни програми с парола, технологии за защита при кражба от рода на Intel Anti-Theft и др. Всички тези функции би трябвало да гарантират сигурността на данните за потребители, които подготвят поверителни презентации или боравят с чувствителни бизнес и финансови данни.

От Toshiba осигуряват всеобхватен софтуер за безопасност на данните и надеждност на работата, вкл. диагностика на охлаждането, мониторинг на производителността, мониторинг на състоянието на паметта, възстановяване на данните, цялостна диагностика на състоянието на машината и редица други функции за защита и управление, които улесняват и правят по-сигурна работата на бизнес потребителите.

tecra-2

Софтуерът PC Health Monitor, например, наблюдава преносимия компютър чрез оптимизиран екранен интерфейс, който уведомява потребителя, ако открие някакви потенциални проблеми. По този начин ИТ екипът може да разреши проблемите лесно и да предотврати риска от загуба на данни.

Надеждността на лаптопа е гарантирана от т.нар. HALT-сертификация. Tecra Z50-A-1C8 е преминал ускорени стрес тестове (HALT – highly accelerated lifestyle test), които симулират продължителна употреба в реални условия и позволяват да бъдат отстранени дефекти в компоненти като твърд диск и дисплей, преди да започне серийното производство на лаптопа.

Клавиатура, тъчпад

Клавиатурата се състои от 102 клавиша с островен дизайн, като е включена и числова клавиатура в десния край. LED подсветката е бяла и има само два режима – включена и изключена. Осветяването е активно до 15 секунди след последното натискане на елемент от клавиатурата.

tecra-3

Писането е леко и приятно, натискането на клавишите не изисква усилие на пръстите, пробегът на клавишите е умерен, а чувствителността – добра. На тази клавиатура може да се работи комфортно и по-продължително време.

Има доста голям брой функционални клавишни комбинации – за управление на звука, осветеността на дисплея, за хибернация, безжична мрежа, включване на подсветката и др. Това трябва да се има предвид от потребителя при придобиването на компютър от този модел, тъй като функционалните комбинации изискват известно време за свикване. Наличието на доста знаци върху повечето клавиши може да бъде смущаващо за някои.

tecra-4

Тъчпадът е с размер 10 на 5,7 см и създава усещането, че е малко по-грапав от матовата повърхност на магнезиевото покритие. В долната му страна – тази откъм ръба – се намират зони, съответстващи на ляв и десен бутон на мишката, очертани с дискретна линия. За несвикналото око тя е направо незабележима.

Над тъчпада, т.е. откъм клавиатурата, има още два бутона – ляв и десен бутон на мишка. Това е на пръв поглед изненадващо и изисква известно време за свикване. Защо от Toshiba са решили да сложат двата физически бутона над тъчпада? Защото те всъщност принадлежат на тракпойт мишката! Тя е синя и е разположена в клавиатурата, между бутоните G, B и H. Без съмнение тя е доста по-чувствителна от тъчпада. Toshiba нарича своя тракпойнт „акупойнт” и може би това не е случайно. Този сензор е изненадващо прецизен и реагира перфектно и на най-малкото движение. Човек, който веднъж е пипнал „акупойнт”, надали ще поиска да работи повече с тъчпад.

Любопитна функция е наличието на два символа върху тъчпада, побрани в горните два ъгъла – „Toshiba Eco Utility”. Двойното им потупване извежда на екрана табло за еко-мониторинг, показващо екологичните параметри на работата на машината в реално време.

Дисплей и графика

Какво е съвременният лаптоп без Full HD екран? С резолюция от 1920 на 1080 пиксела матовият IPS дисплей предлага добра картина под всякакъв ъгъл с формат 16:9.

С добрата си яркост екранът показва приятна за окото картина дори и в режим на работа на батерия. Благодарение на матовата повърхност в силно осветена среда, дисплеят се вижда добре освен ако слънцето не грее директно – ситуация, в която всички екрани имат един и същ проблем с видимостта.

tecra_10

Цветовете са по-бледи, отколкото биха били на гланцов екран, но възпроизвеждането им като цяло е коректно. Лабораторни тестове показват лек превес на жълтото, но това не пречи на изображенията да са балансирани и – освен ако не става дума за професионална обработка на видео и графика – да удовлетворяват потребностите на пътуващия работещ човек.

Доста широк спектър от ъгли на видимост са възможни благодарение на IPS технологията. Макар че яркостта варира, изображението на екрана се вижда добре дори и под малък ъгъл (отстрани).

Единственото, което липсва, е функцията на сензорен екран, което може да разочарова някои потребители, особено като се има предвид настъплението на Windows 10. Все пак това не е от критично значение за повечето  работещи хора, които преди всичко пишат документи, четат поща и монтират презентации.

Вградената Intel HD Graphics 4400 с тактова честота от 1100 MHz помага на този лаптоп да поддържа добре всички офис-приложения.

Производителност

Процесорът на Intel Core i7-4600 е енергийно ефективен модел от линията Haswell. С тактова честота от 2,1GHz той има две ядра, които могат да обработват до 4 задачи едновременно чрез Hyper-Threading технологията. Максималната възможна скорост в турбо-режим е 2,7GHz и се запазва дори и при работа на батерия.

tecra-6

Заедно с 8GB оперативна памет (DDR3) и твърдотелен диск (512 гигабайта), конфигурацията осигурява впечатляващо бързо действие. Подобен обем на носителя на данни е сред най-добрите възможни решения сред вгражданите твърдотелни дискове и макар да не е достатъчен за съхранение на много филми и изображения, като се има предвид, че Tecra Z50-A-1C8 си е лаптоп за бизнес цели, е напълно достатъчен за спокойна работа.

Емисии и батерия

Вентилатор? Какъв вентилатор? Това се пита човек, докато работи с тази Tecra при рутинна употреба. Нищо не се чува от охладителната система на компютъра, като че ли изобщо няма вентилатор. Той се активира при по-голямо натоварване и се върти доста тихо. Толкова тихо, че трябва да допреш ухо до корпуса, за да чуеш нещо.

tecra_9

Без съмнение тихият лаптоп е мечта за всички работещи хора, стига някой да не се притесни, че охлаждането му е повредено и не работи! Температурата се запазва ниска, в рамките на „нормалната телесна температура” за човек –  36,4 °C в задната централна част на корпуса.

С батерия от 60 ватчаса този модел може да осигури автономно сърфиране в интернет от порядъка на 7 часа. Гледането на видео изтощава батерията за 6 часа и половина. Това е напълно достатъчно за бизнес приложения.

Звук и камера

Toshiba Tecra Z50-A-1C8 има двa говорителя в предната част, разположени под ръба на корпуса. Звукът им е ясен и чист. Естествено, ниските честоти са слабо застъпени и за приятно озвучаване при гледане на филм или слушане на музика е по-добре да се свържат външни колонки, но за гледане на кратко видео и за работа тези колонки осигуряват достатъчен звук.

Вградената в капака Full HD камера пък осигурява качествено изображение за провеждане на видео-конферентни разговори.

Енергийна ефективност

Toshiba Tecra Z50 е доста сериозен лаптоп, когато става дума за енергийна ефективност. Имайки процесор с максимална мощност от 15 вата, тази машина отчита максимално енерго-потребление от 30,6 вата при пиково натоварване. В спокоен режим с видео употребява около 10-15 вата, което лесно може да се види и в еко-монитора. Изключен и в стендбай режим, той поглъща едва 0,1 вата.

tecra_11

Специалният софтуер за енергийна ефективност предлага работа в икономичен режим с намалена осветеност на дисплея, изключване на LED подсветката и кратки интервали от време за изключване на дисплея, преминаване в хибернация и гасене на машината. При една и съща текуща задача нормалният режим консумира около 50% повече енергия от еко-режима.

Заключение

Със стилния си вид, съвсем тиха работа и матов Full HD дисплей, Toshiba Tecra Z50-A-1C8 е чудесен преносим компютър за деловите хора, чиято работа изисква от тях постоянно пътуване. Лаптопът се предлага в Европа с три години гаранция както за физически, така и за юридически лица. Ако се повреди в рамките на една година след покупката, той ще бъде ремонтиран безплатно от Toshiba или оторизиран сервиз на компанията, а клиентите ще получат обратно парите си.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар