Русия въвежда протекции за собствената електроника

Руските чипове и друга електроника ще ползват сериозна преференция в държавните търгове

Руските чипове ще ползват 15% преференция в държавните търгове

Продуктите на руската електронна индустрия ще се ползват с 15-процентна преференция при правителствени търгове, съгласно постановление на Министерство на икономическото развитие.

Дефинирани са два типа микросхеми – едните са проектирани и произвеждани в страната, а другите могат да се произвеждат и в чужбина. Постановлението влиза в сила от 1 октомври тази година, съобщи Ведомости.

Предвижда се при държавни покупки на ИТ продукти от рода на компоненти, лаптопи, различни изчислителни машини и части за тях руската електроника да ползва 15% преференция. Става въпрос за привилегия при избор на победител в търгове, организирани от държавните структури.

По-рано тази година Министерството на промишлеността и търговията обяви план за заместване на вноса в радио-електронната промишленост с продукти родно производство до 2020 г. Очаква се в близките пет години делът на руската електроника на ИТ пазара в страната да нарасне значително.

Начертан е план за ускорено развитие на над 500 различни видове изчислителни системи, телекомуникационно оборудване, полупроводникова електроника, периферия и компоненти.

Към края на десетилетието вносът на ИТ продукти в Русия се очаква да намалее с десетки проценти – до 75% при таблетите и смартфоните от сегашните 90-100%, например. Делът на чуждите РС в правителствения сектор пък ще падне до 25% в държавния сектор и до не повече от 90% на масовия пазар.

Коментари по темата: „Русия въвежда протекции за собствената електроника”

добавете коментар...

  1. Фофу

    На тоя Гугъл-а взе да му говори. Аре чао, стой си все така умен.

  2. (c:

    Там е работата, оръфльо, че дори Google ти казва, че няма международни патенти.

    PCT е договореност, в която не се дефинира понятието “международен патент”, следователно никой не може да издава международен патент.

    А, иначе взе да ми писва от лайнарчета като теб с “модерни” разбирания. Същите сте като тия, дето едно време са идолизирали СССР и КПСС. Рубладжия е баща ти.

  3. Фофу

    (c: А ти без дилема може да ходиш да се застреляш, ти казваше, че американските патенти не ги признавали в други държави.

    И източника който си цитирал също може да ходи да се застреля.

  4. (c:

    Извинявам се, че пускам коментар с английски текст, но Фофу не верва лесно.

    There is no such thing as an “international patent.” However, it is possible to file an “international patent application” (also called a “PCT application”) which, for a certain period of time, takes the place of the many individual foreign patent applications that would otherwise be required for protection abroad. After that period, the PCT application is converted into individual foreign patent applications, one in each country where patent protection is to be sought, and these patent applications may then be pursued individually to obtain foreign patents.

    Грубо казано, няма такова нещо като “международен патент”. Кандидатстването може да стане един път, с една форма. Някои от процедурите са общи (както писах и по-рано). Но, в крайна сметка си преследвате издаването на патент във всяка една държава поотделно.

    Та, пред г-н големия капиталист стои дилема – от една страна може започне да чете и детайлите; от друга страна, може просто да ходи да се застреля.

  5. Фофу

    Дори моите прислуги в бели престилки са съгласни с мен и затва им подарих уиндоски таблетчета ,ясно ли ви е. Само където някой път ми се карат че не си пия витамините, ама немога немогаааа, алкохола е преди всичко, най-добрия приятел на човека и на мен

  6. Фофу

    Червената сволоч в типичен стил иска да погребе фактите които посочих под купища от кретенизми. Включиха даже и разни мутанти да се представят от мое има.

  7. Иван

    Фофу нещо си объркваш хапчетата сам си пишеш и след това казваш, че не си ти.

  8. Нафуф

    Ей Фофу сега да вземеш пак да се оплакваш, че някой друг идиот пише налудничави глупости с твоя прякор. 🙂

    Много добре ти обясниха тук хората за патентите как стоят нещата ама какво да се прави Фофу е с празна кратуна. В Китай се произвежда почти цялата електроника и компютри дори и на Apple. Америка и нейната икономика е умряла без Китай и без войните и конфликтите които насаждат по целия свят.

  9. Фофу

    Някакъв изтрещял гей използва ника ми от 10/08/2015 13:30 . Червената сволоч като няма какво да каже пред фактите превърта централно и не знае какво прави.

  10. Фофу

    И да гей съм ползвам Apple и да шпионирам съседката ползвам windows

  11. Фофу

    Все пак на втори размисъл си казва, ако някой наистина го интересува да изплува над потопената в червена сволоч България и се интересува от патенти може да вкара в Гугъл-а: uspto Filing a new international application under the Patent Cooperation Treaty (PCT)

    Сволочта така или иначе нищо друго не я интересува освен да квика и да си изкарва рублите

  12. Фофу

    Знаете ли какво – прави сте. В крайна сметка колкото повече невежи и тъпи хора има, толкова по-лесно се прогресира.

  13. :o)

    Е онея комунистите в Китай, признават ли патенти, марки, право на собственост?
    Цялата им червена икономика се базира на copy/paste и кражба на интелектуална собственост.
    Да произведем същото като марковото на вид, но много по-евтино. Тва е девиза на Азия 🙂

    Иначе следващата по иновации и патенти след САЩ е Южна Корея.
    Както биха казали рубладжиите – мръсната капиталистическа слуга, патерица на чичо сам – Южна Корея.

    А коми-икономиките от тоталитарен-имперски тип – Русия, Китай и Северна корея имат иновации само в облагодетелстване на върхушката.

  14. Anonymous

    За последните 2 години най – много патенти има издадени в …. АЗИЯ ;)))
    Това е по информация от американската преса. А американскиуте патенти наистина се признават само в америка.

  15. (c:

    Фофу, в ЕС все още няма единна патентна система заради различните изисквания и ограничения на държавите членки. И никой не иска да отстъпи. Но, ти ми обясняваш за межународни патенти.

    Говориш си нек’ви теоритични недомислици. Няма такова нещо като “международни патенти”, и няма такова нещо като “преиздават се”. Кандидатстваш си за патент, като може да споменеш, че вече ти е издаден в друга държава. Това често спомага за по-бързото издаване, защото се съкращава някои проверки, но не е гаранция за издаване.

    Всъщност, повечето софтуерни патенти издадени в САЩ биха били НЕВАЛИДНИ в Германия, заради немските изисквания към патентите. Та, поспри се с глупостите си.

  16. Фофу

    Нафуф очевидно е, че много често си ходил при психиатър. Добре е, че поне спря да се изживяваш с моя ник (макар и да избра някакъв подобен). Явно си подновил лекарствата. Наблягай на аповете. Очевидно е, че няма да те излекуват, но поне ти облекчават симптомите.

  17. Нафуф

    Фофу ти имаш всички черти на психопат в комбинация с агресивна депресия, американска поклонническа мания, правиш се на по-голям американец от американците и комбинирано с македонската маниакалност всичко в света дело макешко и макетата са американуси и що направено в цел свет е техно дело.

    Направо ти си за постоянно пребиваване в психушката.

  18. Нафуф

    Фофу ти страдаш от раздвоение на личността. Случва се приеми го това да видиш собствен коментар и в кратък момент на просветление да осъзнаеш колко си тъп и прост с психични отклонения.

    Хората в твоето състояние са нестабилни и понякой път имат проблясъци на осъзнаване, но веднага след това фофонците бързо се връщат в ненормалното си състояние. 🙂

  19. Фофу

    Червеното тролче което използва ника ми от 08/08/2015 21:40 – много си изтрещяло, взе и патенти да държиш и т.н. Трябва да внимаваш като минават чичковците с белите престилки, че ще видиш много палки, не патенти.

  20. Фофу

    Аз държа най-много патенти за автомобилни технологии и ги продавам на другите затва съм червив с пари. Скоро ше купя apple и микрософт и ше владея света.

  21. Фофу

    ???? ?? ???? ???? ???? ?? ??? ???????? ??? ???? ?????? ????????

  22. Anonymous

    Путкомафания, че си изклщчително прост е очевидно. Гледай си идиокрацийте и бъди щастлив, аз говорех на други.

  23. Путкомафани

    Ооо-оо, ревем е плачем от умиление за теб Фофу САЩ е на най-най- убаво и всичко е розово, пирфектно хората са много щастливи там, тяхната държава сее само мир и иновации – що не си ходим там фофу? Нали там било всичко според фофу майката и пу**та и ценътра на света и на вселената.
    Едно вероятно поамериканчено бъдеще на света е показано във филма Идиокрация.

  24. Фофу

    (c: малце говориш глупости на търкалета. Всеки патент издаден в САЩ може да бъде поискан и преиздаден и като международен. Не мога да ти покажа линкове защото не знам дали няма да раздразня админите и да ме блокират.

    “60-80% от същите тези патенти не могат да бъдат упражнени (not enforcable) дори в САЩ” – е това вече е пляска от висока класа. Абсолютно всички патенти подлежат под защита на закона и само решение на съд може да ги отмени.

    Да, в съда са отменени или даже анулирани много патенти, но това става не само в САЩ, а навсякъде. За пример, нашият сънародник Румен Антонов беше направил един патент който обаче се оказа твърде генерализиран, с този патент тръгна да съди Тойота в Германия. Спечели, но докато печелеше Тойота внесе контра иск и спечели до степен, че му анулираха патента.

    Това се дължи на факта, че един среден чиновник който разглежда патентите си остава просто среден чиновник. Той не може да достигне нивото на един талантлив водещ инженер с години стаж и не може да вникне винаги в необходимата дълбочина на даденото изобретение. Съответно за това не може и да издири и прецени има ли вече прецедент този патент и т.н. Ако беше също толкова талантлив той щеше да бъде във съответната водеща фирма, а не на чиновническа заплата. Същото важи и за съдии, прокурори и др. които понякога биват увлечени в съдебните спорове.

    И САЩ вече не са водещи по патенти на калпак, но за САЩ патени се натискат най-много. Просто защото … да не се повтарям, там има най-добра надежда държавата да изпълни задълженията си към теб и да защити твоята собственост.

  25. (c:

    :o),

    В САЩ има много повече патенти по доста причини, две оттях са:
    – Има малко ограничения относно това какво подлежи на патентоване (в сравнение с Европа и света).
    – Процесът на проверка за уникалност и откривателство е опростен.

    Патентната им система разчита, че при конфликти относно състоятелност и валидност, ще се мине през съда.

    По тази причина 90% от патентите издадени в САЩ не подлежат на патентоване в Европа и останалата част от света. 60-80% от същите тези патенти не могат да бъдат упражнени (not enforcable) дори в САЩ.

  26. :o)

    А защо всички малоумници са решили че като се изказваш критично към Русия си платен агент на САЩ?
    Това от лозунга “Роналд Рейгън – враг номер едно на тутраканската селищна система” ли следва?

    САЩ си имат същите грехове и проблеми като Русия в глобален мащаб – и те са империя която води войни за ресурси и световно господство.

    Но когато опре до бизнес и иновации, не 10% а 90% се държат и патентоват в САЩ.

    Просто вижте основните компютърни компоненти и компаниите с най-голям дял в ИТ къде се намират.
    И хардуер и Софтуер – гигантите са там
    Интел , Гугъл, Фейсбук и т.н. хората които движат иновациите са в САЩ.
    Просто са си развили хората отрасла и сега водят хорото.
    А комунистите ще блокират блокират и пак ще купуват щото иначе с колхозна техника не става вече в 21ви век пак трябват компютри.

  27. Anonymous

    Все от някъде трябва да се почне но ако трябва да обобщим – по чужда архитектура, произведен в чужда страна, по остарял технологичен процес с мощност евентуално равняваща се на селерон от 2011-12а година

  28. Фофу

    Веф-а не беше руски. Унгарски или некакъв друг беше от соц лагера.

    Какво за руските носители, да, като част от военните имат добри самолети и ракети. Нали трябва да им гледаме чифте пищовите на голите тумбаци. Нямам впредвид Путин и придворните дирибеи (както добре го каза колегата преди мен), техните тумбаци са пълни с милиарди, а обикновеният руснак. Имат и някакви модули ИСС, оставили са им да се води, че нещо е тяхно.

    То ако ставаше с протекции соц лагера трябваше да е цъфнал и вързал дето не внася ама абсолютно нищо от запада. Ама явно не става. Поредната плява се хвърля, вече 15 год я слушаме и гледаме.

    Иновацийте колко процента американски или не, няма значение, защо Путин не създаде условия чужденци да работят в Раша. Не може, и не иска. От ченгесар става само ченгесар и нищо друго.

    Какво бил показал Джон Оливър, оле божке, а какво каза Политковская за Раша … преди да я отпукат ….

  29. О_о

    Страаашно сте забавни. Те, че руснаците не са цъфнали и вързали, това ясно. Ама, що не ходите да погледате какво показва Джон Оливър за САЩ?

    Кога ще разберете, че цялата иновация, за която говорите се движи 10% от американци. 90% са им чисто нов внос от последните 15-20 години, от цял свят – Китай, Корея, Япония, цяла Европа и Русия?

    Американците само бизнисъ ги влече. Естествено, на плиткоумници им изглежда, че всичко те (бизнесмените и парите) правят.

  30. Ка_ка

    То това е лесно, ще вземат малко разработки от комунягите в Китай, а и сега този двуядрен процесор – Байкал… само дето Путин не разбира, че всичко на инат не се прави.

  31. :o)

    Незнам за какво ви трябва Фофу за да проумеете че сте смешни, русофилчета и рубладжии?
    Вчера кретените гориха сирене и незнам си колко тона храни, докато сволочта в провинцията (разбирай народа извън москва и петербург гладува)
    но показваме имперско влияние и инат – ще гладуваме но ще ядем само квото руската мечка е направила 🙂
    Същото и тук – 15% преференции в търгове, ама и те няма да стигнат.
    Щото майка РОША не е производител на никакво ИТ а просто една голяма бензиностанция/газостанция управлявана от дерибеи.

  32. Нафарфорий

    Фофу русофила да дойде къде се изгуби?

  33. Кьошинкухай

    Остава само да купят 51% от акциите на АМД и ша стаа мармалад…

  34. Нафарфорий

    До бай уй подиграваш се ама САЩ си плащат милиони всяка година на Русия за транспорта до космическата станция в която между другото работят руски модули и съоръжения.

    Кога ли ще изпълзи изявения русофил Фофу 🙂

  35. baj Ui

    Радуга, ВЕФ, скоро очаквайте и руски грамофон….

Коментар