OpenOffice се оказа твърде скъп за италиански град

Общината в Пезаро, Италия, се отказа от използване на OpneOffice в полза на Office 365 от Microsoft

Общината в Пезаро, Италия, се отказа от използване на OpеnOffice в полза на Office 365 от Microsoft

Администрацията на италианския град Пезаро се отказа от използване на отворения офис пакет OpenOffice и премина към Microsoft Office 365. Решението ще доведе до 80% икономии в общата цена на притежание, вкл. внедряване, поддръжка, плащане за абонаменти и други разходи, съобщи ZDNet.

В периода от 2011 до 2014 г. градската управа обучи около 500 служители за работа с OpenOffice, но в крайна сметка администрацията се отказа от отворения офис пакет в полза на софтуера на Microsoft. По думите на Стефано Брусколи, шеф на отдела по статистика и ИТ, икономията при прехода към Office 365 ще дойде главно от внедряването.

След избора на OpenOffice, Пезаро се сблъсква с необходимостта от значителни разходи за внедряване на пакета, за които администрацията не е подозирала по-рано. Възникнали са редица усложнения, вкл. невъзможност за използване на някои функционалности.

Нещо повече, ИТ отделът не е успял да намери удачна алтернатива на Access, в резултат на което се е наложило използване на хибридна конфигурация, т.е. две решения едновременно. Всичко това е довело на по-късен етап до разрушителни последствия.

Основната сложност в проекта е била обезпечаването на съвместимостта между пакетите. Изразходвано е неимоверно много време, което би могло да се оползотвори по-ефективно. Ежедневно, всеки от приблизително 300 служители на администрацията е губел по 15 минути на ден за решавана не проблема със съвместимостта.

Според изследване на Netics, извършено по поръчка на общината и Microsoft, годишните разходи за OpenOffice възлизат на 530,38 евро на потребител, като 93% от тази сума е за внедряване на пакета.

От друга страна, Office 365 струва на администрацията 197,49 евро годишно за един потребител. По-малкият разход е обусловен на първо място от факта, че служителите са добре запознати с продуктите на Microsoft, и на второ място от това, че не се налагат усилия за обезпечавана на съвместимост на форматите.

Коментари по темата: „OpenOffice се оказа твърде скъп за италиански град”

добавете коментар...

  1. Трезвомислещ

    Прочетох статията и ми прави впечатление следното:
    “годишните разходи за OpenOffice възлизат на 530,38 евро на потребител, като 93% от тази сума е за ВНЕДРЯВАНЕ НА ПАКЕТА”
    Съответно
    1-ва година : 37.12 /офис пакет/ 493.26 /внедряване/
    2-ра година : 37.12 /офис пакет/
    3-та година : 37.12 /офис пакет/
    4-та година : 37.12 /офис пакет/
    5-та година : 37.12 /офис пакет/
    Разходи за OpenOffice за 5 години : 678.86
    Разходи за Office 365 за 5 години по 197,49 = 987.45

    Икономия 308.95 за 5 години ползване на OpenOffice
    Икономия 1110.44 за 10 години ползване на OpenOffice

    ВАЖНО: Има ли гаранция че цената на “Office 365” ще е същата след 10 години.
    PS: Голямата комисионна си е голяма комисионна във всяка една точка на света.

  2. .

    Няма клишета. Клишетата ги говорят такива като теб. И тези повтарящи една и съща лъжа. Най-лошото е, че такива “многознайковци” се изказват без да са инсталирали някаква Линукс дистрибуция, без да са пробвали нещо въобще. Чели-недочели, чули-недочули, видяли-невидяли те знаят всичко. Такива съм ги виждал… Въпреки, че примерът който ще дам е нищожен и смешен за теб, мога да потвърдя за един работещ компютър (от общо 2) в изнесен офис на администрация, който работи с Убунту и ЛибреОфис. Там се работи само с документи на Word и Excel. Обменят се документи и с другите офиси. Проблеми засега няма. Пощата и деловодната програма са през уеб. Представи си потребителят сам си инсталира принтера.

  3. асен

    Какви “факти”? Не виждам някой от вас да е дал факти къде и как успешно е внедрил ЛибреОфис? Тия неща дето ги дрънкате всеки сам може да ги провери – от първа ръка може да инсталира и двата пакета и да сравни! Ама говорим за друго – бизнес, администрация! Там нещо се ослушвате и си карате с клишетата!

  4. Иван

    Асене явно не можеш да чИтеш факти и по-празен от твоят коментар тук няма.

  5. асен

    Абе какво стана с ФАКТИТЕ? Докога празни приказки?!

  6. Иван

    Няма да се свършат конете с капаци.
    Как може да се помогне на ограничените и необразовани хора? Да си ползват пиратските боклуци с троянски коне и да си мислят, че минават на тънко и да мрънкат какви ИТ експерти са, които могат само да карат на боклуците от една единствена компания Microsoft и да плюят всичко останало.

    Примери и Факти и факти има достатъчно много, но само за хората, които не са кьорави и с капаци.

    За пример алтернатива и заместител на Microsoft Office Access
    има и то не една и две, повече като:

    LibreOffice – Base
    Apache OpenOffice Base

    и други

    Micorsoft и партньори си мислят че лъжите повторени 100 пъти стават истина – за жалост има достатъчно глупави хора, които вярват на всичко какво им се каже рекламата по ТВ или във медиите.

    То затова на стадата овце им требва овчар пъдар да ги насочва.

    Игрите са много курвенски. Нарочно направени разкрачени предварително наиграни постановки от Microsoft – да се ползува туй платеното и затвореното едновременно с онова свободното и отвореното.

    При истински и реален случай на миграция от една система на друга в дадена организация Х ще бъде единствено и 100% ефективна само ако се извърши пълен преход изцяло към новата по-добра, отворена и свободна система. Без разкрачена курвенска поза хем туй и хем онуй едновременно.

    Набийте си го в главите отворения софтуер и отворените стандарти гарантират 100% прозрачност и оперативна съвместимост.

    Проблемът е в затвореният софтуер в който се крие код и спецификации единствено с цел да се пречи и да няма 100% съвместимост със системите на конкурентни системи.

    Така че проблема в затвореният боклук на Micrsoft, а не на отворените системи.

  7. .

    Слушай. не си заслужава да си губя времето да обяснявам на такива като теб – коне с капаци, какво работи, как работи и къде работи. Аз лично спрях да се занимавам с уиндоус след реката от боклуци последвала ХР. Също и с бъгавия им офис. Който иска да си губи времето да тегли торенти, серийни номера, кракове и като чета, първо инсталирали 8-ца, регистрали я, после отгоре 10-ка. Мазачи. Еми губете си времето. Айде като вземете да си купувате ОС-ма и програмите тогава се хвалете какви разбирачи сте.

  8. dedov

    Е, стига тирирамби бе – всичко е предъвквано хиляди пъти под такива новини! ФАКТИ ДАЙТЕ ! ФАКТИ как, къде и колко успешно сте заменили Офис с ЛибреОфис! Направете го – стига приказки 20 години! Поканете ни в една организация или фирма да видим и да пипнем – приказките не струват нищо!

  9. до anonimous-a

    алооо, ти голям експерт се изтъкна.Правиш ли разлика между Excel и Аccess.
    Calc е алтернативата на Excel не на Access. То надъхан линуксчикиджия да не различава това, просто нямам думи колко сте глуповати Експерти.

  10. ...

    Очевидно е, че подобни новини са с рекламен и респектиращ характер. Как Microsoft размахват поучително пръст и казват – “нали не искате да се преебете като малката италианска община? Плащайте ни всяка година с парите на хората, а ние ще се погрижим да нямате друга алтернатива, която да ви мъти главата дали на чупите грешни пари за нищо.”
    Живеем в такива времена, че софтуерът се развива изключително бързо, а щеше да е в пъти по-бързо и успешно, ако корпорации като Microsoft не наливаха милиони за да възпрепятстват конкуренцията и да налагат монопол. И въпреки тази вредна за всички (освен MS) политика, софтуера си се развива.
    За статистиката съм работил в фирма, която беше изцяло на безплатен софтуер, правеше доста сериозни пари от бизнеса си (не е IT насочен) и служителите, повечето с доста базова компютърна грамотност нямаха проблем да си изпълняват задълженията.
    Само в представите на псевдоразбирач, е невъзможно да има бизнес или държавна администрация работеща нормално с безплатен софтуер. Просто това е нежелано да се случва от Microsoft и затова излизат и такива новини, които да насочат общественото мнение, че това няма как да стане.
    Конкретно за България, има хиляди административни компютри, които използват ОС, браузър и офис пакет. Нищо повече като софтуер. Обикновено вече специализираните програми са Уеб базирани и не са зависими от локалната ОС, трябва ти само браузър за да влезеш в програмата и да свършиш работа. За точно такива места е абсурдно държавата да влага милиони всяка година за платен софтуер!

  11. Брей

    Очаквана реакция от dedov и още някой друг подобен ламер по-надолу.
    Винаги ми е било забавно, как някои са решили да бъдат професия “майкрософт фен”. Обикновено в този профил се вписва ламер, който има малки компютърни умения, но в личните му виждания е добър. Въпросните нямат никаква лична изгода да защитават тази или онази могъща корпорация, но въпреки това го правят, залъгващи се, че така и те са част от големите. В реалност, те са си поредните балъци и неизвестни, малки ламери.
    Няма никаква логика в това да защитаваш някаква голяма компания и отвратителната й монополна политика, смазваща конкуренция още в зародиш, без да имаш дивидент от това. Още повече тези “майкрософт фенове” 90%+ използват нелегално техния софтуер. Ако им поискаш пари, веднага ще се обърнат срещу любимите им MS, колко алчни били и как можели да искат пари за бозата им.
    Трудно биха могли да обяснят какво точно, лично тях ги топли и им помага, че Microsoft се опитват да налагат монопол с нещо елементарно като формат за документи. Реално Microsoft се страхуват от конкуренция и затова ревностно пазят в дълбоки тайни кода на техния офис пакет. Затова другите софтуерни разработчици, трябва да стрелят на сляпо за да могат техните продукти да работят с word или exel файлове и да я има тази съвместимост. И въпреки това грозно спъване от страна на Майкрософт, все пак другите са успели да постигнат завидна съвместимост, която постоянно се подобрява. Ако един ден MS спрат да бъдат страхливци и дадат информация за техния продукт, буквално за часове всеки друг офис пакет ще може да има 100% съвместимост при работа с такива файлове.

  12. .

    Мдаа, ако натиснат всички фирми да си купят лицензиран софтуер (не че не го правят отвреме навреме) нещата ще са много по-различни. Собствениците пари за заплати не дават, камо ли за софтуер. А глупаците както казваш, те даже си мислят че софтуера е безплатен. Ако им кажеш, че за ОС и офиспакет трябва да заплатя няколко стотачки остават мноого учудени.

  13. dedov

    Типичната реакция на линкаджии! Вкъщи също ползвам Линукс, но в бизнеса е друго! Неслучайно такива като вас само лайкат разпалено, въпреки фактите и никога не дават личен пример как са внедрили Линукс с Либре Офис в някоя организация или фирма! Хората имат избор – чрез пиратството Майкросфтския офис на практика е безплатен също като Либре Офис и е очевадно 90% какво избират! Линукс е безплатен и според вас всички отдавна трябваше да са на него – ама 90% “глупаци” все още ползват Уиндос, някои даже плащат за Мак! Колкото и да крякате от 20 години нещата не се променят!

  14. Anonymous

    OpenOffice беше заменен преди години от LibreOffice. Еквивалента на Аксес е Калк. И освен, че си рабори перфектно е и безплатен. Инсталацията е силно упростена. Работил ли си с Аксес нямаш никакви проблеми за 10 минути да разучиш Калк сам. Ако имаш проблеми, има си гидове, примери и т.н. Общността на отворения софтуер е много добре развита. Само трябва да си изкараш мислещите части от отделителната система и сам ще се увериш.

  15. Ivan

    До dedov-я и тем подобни – статията ще ви окьорави и извади очите че е платена и поредния черен пияр освен ако вече не сте слепи коне с капаци.

    Свобода има за корупцията какво да му се сърдим на някой че в дупето му напъхали достатъчно пари.

    Боклука на Microsoft Office365 още преди да се пръкне отдавна има други алтернативи онлайн базирана облачна услуга за LibreOffice – като Rollapp, IceWarp – Collabora.

    Много курвенски игрички – да се чекнат разкрачени хем да ползват туй онова платеното амо искат същото безплатното да работи със скапаните затворени формати на онуй платеното.

    Когато се прави миграция от една система към друга е смислено да се изхървят напълно старите макйрософтски формати и стандарти, — пълно преминаване към новото и отвореното

  16. .

    Dedov – на кривата ракета, Космоса и пречи. Стига сте повтаряли едно и също. Какво прави бизнеса? Да не би да не пише документи? Или работи само със специализиран софтуер? Аз писах по-долу за какво се ползват компютрите в общинската да не кажа и в държавната администрация. Нещата могат да се случат, но няма желание. Няма желание, защото има паричен стимул за да няма. Друго обяснение няма. Това, че трябвало да се обучават потребителите е още по-голяма лъжа. Щяло да струва скъпо. Ха, при условия, че цялата ОС е локализирана на български плюс софтуера вътре, какво има да се обучава. Работен плот, икони, папки – нещо по-различно ли има? Или как да си включим и изкл. компютъра? Даже и да не е пълна миграция, може да бъде частична. Така няма да плащат милиони да речем за 100 000 лиценза, а за половината. Ние сме богата страна и можем да наливаме пари за излишен софтуер. Мине не мине правителството платило едни пари на М$. Първо купиха ХР, после 7-ца, и така до безкрай. Същото е за прехваления им офис пакет.

  17. dedov

    Статията е до болка вярна! Едно е врякането по форуми, разцъкването вкъщи, а съвсем друго практиката и особенно в големи организации! Лично съм се сблъсквал с проблема – Линукс е силен при сървърите и толкоз! Като десктоп среда за бизнес ?! Е, то си има убийствени статистики колко се ползва!

  18. Йордан

    Аз пък си използвам OpenOffice и съм доволен, не съм имал почти никакви проблеми.

    На предната ми работа също използвахме OpenOffice и не си спомням някой от колегите да се е оплакал, че нещо не работи както трябва.

  19. .

    Кой ползва OpenOffice? Този проект отдавана умря. Такива “рекламни” новини се появяват, за да покажат че свободният софтуер не става за нищо. Докато има балами, ще има и тарикати. Т.е. държавната политика да се наливат едни пари за операционна система и офис пакет трябва да се нахъсва с такива статии. Видите ли това не става, няма смисъл да мигрирате. От личен опит много добре знам какви документи се бълват в една община. В т. нар. обща администрация 99% от компютрите се ползват за пищещи машини. Няма сложни таблици. няма база данни. Единствно специализиран софтуер се ползва във финансовите отдели. На чиновникът му трябва единствено ОС, офис пакет и браузер. Има решения за уеб базиран деловоден софтуер. Така, че там отпада зависимостта от ОС. Отделно справки за закони, наредби и т. нат. отново през бразуер. Нещата могат да работят, но принципът – една лъжа повторена 100 пъти става истина, успява да работи против всички.

  20. Тонито

    “Според изследване на Netics, извършено по поръчка на общината и Microsoft” – ето с това трябваше да започнете. Колкото до Access айде моля Ви се, ако можех щях да я забраня тази база данни, то по-недодялано нещо от това в света на базите данни има ли. Едни свестни дати не можаха да му направят последните 10 години, от 2003 до сега все не можаха един стандарт като нормалните DB engin-и да следват, неееееее не може, нали са Access и са “безплатни”. И не на последно място, да се бяха замислили тези експерти по сигурността как използването на Облака се отразява на сигурността им.

  21. Source

    Тъжно е да не се приемат фактите такива, каквито са, Димитре. Ето и текстът на първоизточника, на който се позовава тази статия:
    “http://www.zdnet.com/article/huge-savings-prompt-italian-city-to-dump-openoffice-for-microsoft-after-four-years/”

  22. Димитър Атанасов

    Поредната пропагандна статия, която би трябвало да бъде публикувана като реклама, а не като информиращ, обективен текст… Тъжно е колко евтино струва репутацията на един сайт за специализирани новини! Това е истинска манипулация.

  23. mimosh

    Ми то много хубаво, ама значи тия действат по Български: Юруш на маслините първо пък после ще гледаме дали са солени, дали с зелени, дали са безсолни, дали са с костилка или без костилка.
    Трябвало е навремето да си направят проучване какви документи имат, как са написани и дали може да се замени.

    И аз ползвам LibreOffice за текстообработка. Word съм го изхвърлил от ОО версия 1.1, ама Excel ползвам, на либрето праграмата не става за файловете които ползвам.

  24. Виктурианчо отворко

    кажи тогава каква е алтернативата на Access, и какво ще направиш като съвместимостта е до ниво да напишеш обикновен текстов файл на OO.

  25. Викторчо

    Егати смехорията. Значи обучени са, но губят време за осигуряване на съвместимост? Как става номера? На какво са учени? Защо ОО, след като Libre Office се така усилено, а първото е поизоставено от много време?
    Конспирация? Определено!

  26. getqwerty11

    опенОфиса е много хубав даже, на него се пишат сложни програми. Къде са тръгнали тези ниуките.

  27. linux-bg.org

    Това не е вярно, конспиратори. Да живе е линукш.

  28. Иванушка

    Ха сега линуксчикиите да се хванат за палците. Как се биеха в гърдите като беше новината че градът минава на OpenOffice.
    Кой ли тъп градоначалник е бил излъган че OpenOffice може да замени MS офиса.Сега ще му бере гайлето. Пък плювалниците от линукс-бг да потънат от срам.

Коментар