Firefox заприличва все повече на Chrome

Промени в браузъра Firefox го доближават все повече до Crome на Google

Промените в браузъра Firefox го доближават все повече до конкурента Crome от Google

Mozilla обяви важни промени в браузъра Firefox, които го приближават още повече до конкурента Chrome. Уеб съдържанието вече ще се пуска в отделни изолирани процеси на операционната система с цел постигане на по-висока производителност и подобряване на сигурността. Същевременно, някои разширения ще престанат да работят, което означава, че техните създатели ще трябва да ги пренапишат.

Още от 2009 г. Mozilla работи по проект за разделяне на процесите, известен като Electrolysis. Наскоро екипът представи WebExtensions — нов приложен програмен интерфейс (API) за разширения, напълно съвместим с Electrolysis. Така че разширенията, написани с WebExtensions, ще са напълно съвместими с концепцията за разделение на процесите.

Ако обаче разширенията са написани с използване на други инструменти, те ще трябва да се пускат в специална среда, максимално близка до “пясъчника” с един прозорец, познат от Electrolysis. В този случай производителността на разширенията ще бъде значително по-ниска, което ще повлияе и на впечатленията на потребителите от работата с браузъра.

Новият API WebExtensions ще позволи на разработчиците лесно да адаптират разширенията си към три браузъра едновременно – Firefox, Chrome и Opera. С други думи, те ще пишат плъгина само един път, а след това ще могат да го пускат на всеки от указаните браузъри със съвсем малки изменения.

Системата на разширения в браузъра Microsoft Edge се базира в голяма степен на тази в Chrome, което означава, че Edge може да стане четвъртият съвместим браузър в списъка. Microsoft планира да добави поддръжка на разширения в Edge към октомври 2015 г.

Същевременно, Mozilla затяга контрола над разширенията, публикувани в официалния каталог за Firefox. Сега действащият черен списък за зловредни допълнения не винаги е ефективен, поради което от версия Firefox 42 потребителите ще могат да инсталират само тези разширения, които са проверени от експертите на Mozilla.

В процеса на проверка на разширенията ще се издава сертификат. Без него допълненията няма да могат да се инсталират и използват. Междувременно, API WebExtensions ще направи писането на зловредни разширения по-трудно, а откриването им по-лесно – така проверката ще отнема по-малко време.

Коментари по темата: „Firefox заприличва все повече на Chrome”

добавете коментар...

  1. Saevar

    е кво сте се разпенили има и други браузъри а под линукс са още повече от познатите на уин като мидори, конкуерор, епифани…. и без това последните версии на файерфокс както и всички версии на хрома само с отварянето без да сте отворили сайт започват да се свързват с дата центрове на гугъл, фб, акамай дори и на амазон за което си нямам идея пък защо амазон …. проверее си сами с някой мрежов анализатор.

  2. ИМЕ *

    Нали Chrome финансират браузъра Firefox за разработки 😉 ………….. защо се учудвате, че си приличат. Май не сте чували, че който плаща той поръчва музиката 🙂

  3. хохо

    ей бойкоткото спокой са ве сач такав… ко си са разпалел кат сажда прес зимата ма…ааа кат нищещ уй да ядеш
    пиийс пипъл

  4. ivo

    може би от Гугъл наистина имат пръст в цялата работа, а и няма да им е за първи път

  5. йе

    Още след версия 28 този БОКЛУК Firefox заприлича изцяло на Chrome
    не знам кой идиот подлъга разработчиците му но този браузър сам си затри потребителите Никога няма да мина на Хром НИКОГА
    Гугъл боклуците Гром -Пълен бойкот на гугъл продукти

  6. Ивомир

    Тромаво тежко цялата тази дандания и шум е заради мобил дебил устройствата смартфон и други глупости. После всички desktop потребители страдаме от това безумие.

    Доста мобил-дебилизирани сайтове вече изглеждат много грозно и работят зле за desktop потребителите. Без таблетчик, смарт-боклук вече не мой така …

Коментар