Спад от 8% при таблетите тази година

Потребителите губят интерес към малките таблети за сметка на устройствата с диагонал над 10 инча, вкл. 2-в-1

Потребителите губят интерес към малките таблети за сметка на устройствата с диагонал над 10 инча, вкл. хибриди 2-в-1, съчетаващи ноутбук и таблет

Продажбите на таблети, вкл. устройства 2-в-1, ще намалеят с 8% тази година, в сравнение с миналата, сочи нов анализ на IDC. По-рано анализаторската компания даваше по-оптимистична прогноза за спад от само 3,8%.

През 2015 г. в света ще бъдат продадени 212 млн. таблета, повечето от които в традиционен формат, но се отчита нарастващата популярност на хибридните устройства 2-в-1, окомплектовани със сменяема клавиатура.

Хибридите съчетават таблет и ноутбук и се предлагат отдавна на пазара, но едва сега производителите започнаха да им обръщат по-сериозно внимание, разбирайки, че пазарът на обикновени таблети е наситен.

IDC очаква тази година ръст от 86,5% в сегмента 2-в-1, като продажбите ще достигнат 14,7 млн. устройства. Подобен обем е незначителен на фона на общия обем на пазара, но трябва да се има предвид, че хибридите са доста по-скъпи от масовите таблети.

Средната цена на таблетите ще падне под 300 долара тази година. Основен фактор за поевтиняването са моделите с диагонал на екрана 7-8 инча, предлагани от малко известни производители.

Очевидно обаче, малките екрани не са по вкуса на всеки потребител – IDC прогнозира, че делът на таблетите с екрани над 10 инча, вкл. модели 2-в-1, ще нарасне от 18,6% през 2014 г. до 39,5% през 2019 г.

Коментари по темата: „Спад от 8% при таблетите тази година”

добавете коментар...

  1. :o)

    с подобна супер безмислена играчка някои хора управляват бизнеса си.
    Проблемът е че за да има ръст, наводниха пазара с боклуци за по 100 лева.
    Това е таблет с качество за Индийските джунгли, но хората си мислят че са супер тарикати като си ги купят и после псуват и връщат в сервизи.

    Като всички разберат че за да имат читав таблет трябва да дадат минимум 400-500 лева, ще се оправят нещата…

  2. Йордан

    Само 8% спад?! Че все още ли има хора, които са готови да дадат пари, за да имат подобна супер безсмислена играчка?

Коментар