ИТ гиганти създават безплатен видеокодек

Новият видеоформат за стрийминг ще има отворен код и ще се ползва напълно безплатно

Новият видеоформат за стрийминг ще има отворен код и ще се ползва напълно безплатно

Водещи ИТ компании създадоха консорциум Alliance for Open Media с цел разработка на отворени и безплатни цифрови формати за запис и предаване на видео, звук и изображения с високо качество.

Партньорите в проекта са Amazon, Google, Microsoft, Mozilla, Netflix и няколко други големи имена от индустрията. Те планират да създадат нови формати, които са съвместими с различни платформи и устройства и са оптимизирани за интернет, независимо от пропускателната способност, имат ниски изисквания към хардуера и са подходящи както за лично, така и за комерсиално използване.

Видеоформатите, в частност, трябва да обезпечат възможност за поточно предаване на съдържание в режим на реално време. Първият продукт на алианса ще бъде видеокодек, който ще се ползва напълно безплатно. Софтуерът ще адаптира автоматично видео потока към скоростта на мрежовата връзка и ще включва възможност за кодиране на съдържанието.

Инициативата Alliance for Open Media ще спомогне за превръщане на медийните кодеци в безплатни, което несъмнено ще окаже положително влияние в развитието на интернет индустрията, пише arstechnica.com.

Стандартен кодек за предаване на видео през интернет сега е  H.264. Многобройни патенти на технологии, използвани в него, притежава организацията MPEG LA. Безплатни услуги като YouTube могат да ползват H.264 без да плащат такси, но това не важи за стрийминг услуги като Netflix, която плаща около $6,5 млн. годишно на MPEG LA.

Новият, по-ефективен кодек H.265, в разработката на който също участва MPEG LA, ще бъде достъпен при същите условия. Някои участници в проекта обаче не са съгласни с наложения модел и планират да взимат такси за всяка употреба на кодека. През юли 2015 г. консорциумът HEVC Advance обяви, че възнамерява да таксува по $0,5 всяко предаване на поточно видео, което използва кодека H.265.

Коментар