LED лампите поевтинели с 40% за пет години

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи

Българите все повече предпочитат LED лампите пред компактните флуоресцентни крушки. След като бизнесът започна да ги използва масово в административни, офис и търговски помещения, сега светодиодите навлизат усилено и при домакинствата.

„Хората се насочват към LED крушките, за да намалят разходите си за осветление в дългосрочен план. Светодиодите изразходват 10-12 пъти по-малко електроенергия в сравнение с енергоспестяващите крушки”, коментираха от българската компания за енергоспестяващо и LED осветление REALUX.

Друга причина да се предпочитат LED лампите е все по-изгодната им цена. За последните 5 години тя е паднала с над 40%. В момента една светодиодна крушка с мощност 5W  струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв.

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Инвестицията в този тип осветление се възвръща в рамките на 1-2 години.

При LED лампите електрическият ток се преобразува почти напълно в светлина – топлинните загуби са под 10%, за разлика от обикновената крушка, при която близо 90% от енергията е топлина.

Светодиодите не съдържат опасни елементи и могат напълно да се рециклират. Не излъчват вредни емисии (напр. ултравиолетови и инфрачервени лъчи), подчертаха експертите на RELAUX.

През 2015 г. LED продуктите заемат над 30% дял от глобалния пазар на осветление, който се оценява на над 82 милиарда долара, сочат данните на LEDinside. Европа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай – 21% и САЩ – 19%.

Осветлението е около 20% от общата енергийна консумация, според доклад на McKinsey. Заради своята енергийна ефективност, използването на LED технологиите ще доведе до спад в енергийното потребление.

От McKinsey изчисляват, че ако до 2020 година Германия премине изцяло към новите технологии в осветлението, то това ще спести енергия, равна на капацитета на 3 ядрени реактора.

Значението на LED технологиите в съвременния свят се потвърждава и от Нобеловата награда за физика през 2014 г., която Шведската академия на науките връчи на трима японски учени за изобретяването на сините светодиоди.

Коментари по темата: „LED лампите поевтинели с 40% за пет години”

добавете коментар...

  1. Stefan

    Неистина много глупости са изписани. LED лампа от 7 лв. определено няма да изкара 30 000 часа, а да не говорим колко ниско качествени са като цяло за тези пари. Насочете камерата на телефона си към таква крушка от около 1 метър най-много и ще видите много интересен и вреден ефект за вашите очи. Мигат здраво 🙂 . Тези с цени от 25-30 лв и нагоре, може и да ги докарат тези часове и определено са доста по качествени. А от това, че по-силните led които се използват за осветление не грее ли 🙂 ми стана най-забавно. Точно след 30 мин. работа на 5W / 12V Led луничка се е нагорещила толкова, че не може да се пипне. Тези диодите без охлаждане, нямат никакъв шанс да работят.

  2. apple

    10 крушки с нажежаеми жички, 50 лв за ток на месец.
    10 крушки LED 4,2 лв ток на месец. (50лв/12пъти ефективност LED ) =4,2лв

  3. :o)

    10 крушки с нажежаеми жички, примерно 50 лева за ток на месец.
    10 крушки LED примерно 15 лева ток на месец.

    Иначе жичките са икономични , мдааа 🙂

  4. apple

    лед е 12 пъти по ефективна

    лед=5w
    нажежаема жичка = 60w

    60/5w = 12 пъти(1200%) лед е по ефективна

    лед= не грее = след 24 часа постояна работа може да я пипнеш спокойно

  5. Абе ей!

    Ега ти глупостите сте написали. ЛЕД имат около 7 пъти по голяма ефективност от лампа с нажежаема жичка и максимум 2 пъти по-голяма от компактна луминесцентна лампа. 30 000 часа ще ги изкара ама друг път, а ако може да ги изкара няма да струва 7 лв. а поне 20 лв. 10 % са загубите само в захранването на лампата, а диода преобразува от 3-4 % от енергията в светлина. Всичко останало е топлина. Една крушка с нажежаема жичка 60W е 60-70 ст. и може да изкара 3-5 г. Като цяло наистина е по- икономично.

Коментар