Microsoft изненада с първия си лаптоп Surface Book

Панос Паной показва в Ню Йорк първия лаптоп на Microsoft - SurfaceBook

Панос Паной показва в Ню Йорк първия лаптоп на Microsoft – SurfaceBook (снимка: CNET)

Microsoft ще конкурира Apple на пазара за ултратънки и леки ноутбуци. Компанията обяви вчера първия си лаптоп SurfaceBook, за който твърди, че е два пъти по-мощен от MacBook Pro.

Моделът идва с 13,5-инчов екран и операционна система Windows 10. Това е най-тънкият и най-мощен РС, създаван някога, заяви вицепрезидентът на Microsoft Панос Панай на презентация в Ню Йорк, цитиран от CNET.

Никога досега Microsoft не е създавала собствен лаптоп, като оставяше тази задача на своите хардуерни партньори – производители на Windows устройства. Surface Book се позиционира като флагман, с компоненти от висок клас и претенциозен дизайн.

Surface Book има 13-инчов екран с 6 милиона пикксела (снимка: CNET)

Surface Book има 13,5-инчов екран с 6 милиона пиксела и клавиатура с подсветка (снимка: CNET)

Екранът на Surface Book има 6 милиона пиксела, защитно стъкло Gorilla Glass и сензорна технология PixelSense, подобно на таблета Surface Pro 4, който компанията представи на същото събитие в Ню Йорк.

Дисплеят може да се откача от основния блок и така SurfaceBook се превръща в таблет. По този начин компютърът може да се ползва като клипборд за скициране с помощта на отделна писалка Surface Pen, поясни Панос Паной.

SurfaceBook е най-тънкият и мощен мобилен РС, два пъти по-бърз от MacBook Air Pro, твърди Microsoft (снимка: CNET)

SurfaceBook е най-тънкият и мощен мобилен РС, два пъти по-бърз от MacBook Pro, твърди Microsoft (снимка: CNET)

Microsoft наблегна и на това колко тихи са клавишите на лаптопа. Те имат задно осветяване, а тракпадът е от стъкло.

Вътре в SurfaceBook е вграден Intel процесор от шесто поколение и графична карта Nvidia GeForce GPU. Microsoft твърди, че SurfaceBook е два пъти по-бърз от Apple MacBook Pro и притежава геймърските възможности на конзолата Xbox One.

Лаптопът може да работи до 12 часа на батерия, уверява Microsoft. Моделът ще излезе на пазара на 26 октомври с начална цена $1499. Предварителните поръчки започват от днес.

Коментари по темата: „Microsoft изненада с първия си лаптоп Surface Book”

добавете коментар...

  1. -_-

    Имало било и учудени 🙂

    Не виждам Microsoft да си сравняват творенията с Chromebook Pixel или Lenovo, че да се “изхождат” други.

  2. учуден

    Интересно – предимно ейпълисти май се изхождат тук по темата, сякаш някой ги е настъпил по мазола. :). А иначе – ако ги имах тези 1500$, щях да си взема този winбоклук, а не iбоклука. Въпрос на лично мнение и предпочитания. Айшитнята на мен специално не ми върши работа.

  3. Пешо

    на коментари сме царе

  4. Roja

    Никога не могат да се сравняват с Apple. В 40 годишната си история, тази компания *никога* не е създала свой иновативен собствен продукт. Всичките и софтуерни и хардуерни продукти винаги са били копиране, купуване и кражба на идеи от конкуренти. Иновациите идват ит други, а Майкрософт после викат ние сме по-добре от иноваторите. Колкото и бърз да е този компютър, той ще си остане винаги една боза, просто защото работи само и единствено с “БозWin – edition 10”. Как нямат малко свян и срам – да опитват да се сравняват с Apple?! Windows като ОС следва Apple/UNIX/Linux

  5. Миро

    Ммм и по цена се конкурира 😀
    Да кажеш, че нещо се конкурира с ябълките е най-лесният маркетинг.
    Но е хубаво, че майкрософт поне на компютърния пазар се съпротивлява.

  6. Станислав

    Всички мобилни i5 са с HT и 2 ядра както и повечето i7.
    Това че били 2 пъти по мощни от Macbook било то air или pro си е откровенна лъжа. Даже да имат модификация с четириядрен i7 и я сравняват с базова i5, която е и с 1000$+ по-евтина се съмнявам.

  7. :-)

    Core i7 за лаптопи също може да е двуядрен, особено U серията.

  8. :-)

    Е така де, два пъти по мощен от несъществуваш модел 😉 Щото от съществуващият няма как да е два пъти по-мощен след като са стъпили на една платформа с i5 процесори.

  9. Папа

    Стига сте писали глупости.

    “Това е най-тънкият и мощен 13-инчов мобилен компютър, два пъти по-бърз от MacBook Air”

    Първо сравнението беше между Surface Pro 4 и MacBook Air.

    “Компанията обяви вчера първия си лаптоп SurfaceBook, за който твърди, че е два пъти по-мощен от MacBook Air Pro.”

    Не се сещам да има “MacBook Air Pro”!!!

  10. -_-

    Два пъти по-мощен ако е с Core i7, защото има 4 ядра + HT, не 2 без HT както е Core i5. Не е защото MS са направили някакво вълшебство.

    Естествено, всичко това е поредният маркетингов трик – 12 часа автономна работа е измерена, но с най-слабия и енергоефективен процесор, т.е. Core i5. Максимална производителност е измерена с най-мощния Core i7, който най-вероятно дава 7-8 часа при web browsing. А, при по-сериозно натоварване (т.е. да има смисъл от тия 4 ядра) повече от 4 часа не може да докара.

    Реално сравнение може да се прави едва когато Apple си обновят линията с това поколение процесори. Или решат тази година да не обновяват.

  11. Юли

    Да, все едно да си купиш ферари и да кажеш, че ще му сложиш газова уредба.

  12. Anonymous

    Браво! Как хубаво ще му легне сега един Дебиан… 🙂

Коментар