Теленор пуска 4G LTE услуги от началото на декември

На 1 декември Теленор ще започне да предлага 4G услуги в най-големите градове на България, заяви Стайн-Ерик Велан

На 1 декември Теленор ще започне да предлага 4G услуги в най-големите градове на България, заяви Стайн-Ерик Велан

Теленор България пуска от 1 декември мобилни услуги от четвърто поколение (4G) по стандарта LTE в честотния спектър 1800 MHz, стана ясно на пресконференция днес. Компанията приключи успешно проекта за обновление и надграждане на мрежата си и вече може да предлага услуги за пренос на данни на по-висока скорост.

Максимално достижимата скорост на 4G мрежата на Теленор ще бъде 75 Мbps. Това означава много по-добро потребителско преживяване при ползване на мобилни приложения, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио, сваляне и качване на съдържание.

4G услугите на Теленор първоначално ще бъдат достъпни в София и по-голямата част от Южна България. До средата на декември 4G услугите ще станат достъпни и в Северна България, като мрежата ще обхване всички регионални центрове и градове с над 20 000 жители, както и най-популярните зимни курорти в страната (56,7% от населението на страната).

В зависимост от наличния честотен спектър, Теленор ще продължи да разширява покритието на 4G мрежата и през 2016 година. Новите LTE услуги ще могат да се ползват от всички клиенти на оператора без допълнително заплащане до 31 януари 2016 г. Потребителите трябва да притежават мобилно устройство, което поддържа 4G, както и SIM-карта, съвместима с технологията.

„Стартът на 4G услугите на Теленор е следващата логична стъпка в дългосрочната инвестиционна стратегия на Теленор Груп за България и е част от обещанието ни да предоставим на своите клиенти висококачествено мобилно преживяване. След завършването на мащабния проект за обновление на мрежата, след много тестове и въпреки ограниченията в честотния спектър, с който разполагаме, днес вече сме готови да изпълним това свое обещание”, заяви главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан.

Теленор има 3,8 милиона активни потребители в България. До 4 ноември 2014 г. операторът работеше на българския пазар под марката Глобул. Компанията е част от международната Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия и има над 196 милиона абонати.

Коментари по темата: „Теленор пуска 4G LTE услуги от началото на декември”

добавете коментар...

  1. :)

    33 мегабита даун и 30тина ъп …

  2. милен петров

    Грешката е моя-не 3,90, а 2,90лв месечно!

  3. милен петров

    Цената,ценатааа…Токущо погледна тарифните планове и по-конкретно “най-нискоценовия” 100мин + 20/бонус/ = 120 мин ЗА 9,90ЛВ. месечно.Друг оператор предлага 100мин мобилни + 100мин стационарни за…3,90лв пак на месец?!Ясно е че говоря за БОБ.Та драги ми Теленор…ясно е от къде идваш,но аджаба ЗНАЕШ ЛИ ЗА КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ С ТИЯ ЦЕНИ?…И ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА КОНКУРЕНЦИЯ?

  4. Иван

    Дърдонки и дрънки “максимално достижимата скорост 75 Мbps”

    Реално на хората ще им пускат не повече от 16 мегабита. ограничен интернет

Коментар