Робот играе роля на общителен барман

Роботът на име Джеймс може да се превъплъти в ролята на барман

Роботът на име Джеймс може да се превъплъти в ролята на барман (снимка: fortiss GmbH)

Учени от Билефелдския университет в Германия създадоха роботизиран барман, който може да общува с клиентите. Джеймс влиза в социален диалог с клиентите, досущ като истински барман.

Ключова характеристика на робота е неговата способност да разбере кога е моментът за започване на социалното взаимодействие с клиентите в заведението. За целта учените са написали специална програма, която задава на робота определена последователност от действия.

Различни изследователи са управлявали Джеймс един след друг, за да го научат да общува по човешки с клиентите, като системата за управление е фиксирала няколко параметъра, по които се ръководят действията на робота.

В началото алгоритъмът отчита отдалечеността на клиента от бара и посоката на погледа му, като същевременно обработва възможните сценарии на поведение. Като сигнал за задействане на робота се приема ситуацията, при която човек се застоява на бара и гледа в робота.

Сценарият не предвижда задължително заговаряне на клиента от страна на робота. До този ход машината прибягва само ако са спазени всички заложени в алгоритъма условия.

След това роботът преминава към етап на разпознаване на реч и се опитва да поддържа диалог. Учените смятат, че техните експерименти са важни за развитие на социални навици в роботите.

Коментар