Lenovo отчете 8% спад за тримесечието

Lenovo твърди, че държи рекордните 21,6% от РС пазара, въпреки спада в приходите

Lenovo твърди, че държи рекордните 21,6% от РС пазара, въпреки спада в приходите

Приходите на Lenovo Group са намалели с 8% за последното финансово тримесечие, приключило в края на декември, и възлизат на 12,9 млрд. долара. Спадът е само 2%, ако се отчитат промените в курса на валутата, гласи финансовият отчет, публикуван вчера.

Печалбата на компанията преди данъци е 320 млн. долара, което е със 17% повече спрямо същия период на предходната година и надвишава очакванията на анализаторите. Чистата печалба възлиза на 300 млн. долара, също над очакванията и с 19% по-голяма на годишна база.

Lenovo твърди, че е увеличила дела си на РС пазара до рекордните 21,6%, въпреки че приходите на подразделението за компютри са намалели с 12% до 8 млрд. долара. Вече 11 поредни тримесечия Lenovo остава най-голям производител на РС в света, подчертава докладът. В периода октомври-декември 2015 г. компанията е доставила 15,4 млн. РС.

Подразделението за сървъри, системи за съхранение на данни и съответния софтуер отчита приходи в размер на 1,3 млрд. долара за тримесечието, бележейки ръст от 8% спрямо същия период на предходната година.

Няколко тримесечия след поглъщането на Motorola Mobility, бизнесът със смартфони на Lenovo възлиза 3,2 млрд. долара за периода октомври-декември, което с 4% по-малко на годишна база. Продадени са 20,2 млн. смартфона, или с 18,1% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Коментар