Ще се усвояват „едни пари” за ИТ обучение

Ще настане голямо надлъгване, заради намесата на държавата на пазара за ИТ обучения, смята Светлин Наков, ръководител на СофтУни (снимка: личен архив)

Ще настане голямо надлъгване заради намесата на държавата на пазара за ИТ обучения, смята Светлин Наков, ръководител на СофтУни (снимка: личен архив)

Очаква ни нова вълна от нискокачествени „академийки” и учебни центрове за ИТ специалисти, алармира Светлин Наков, основател и ръководител на първия у нас Софтуерен университет (СофтУни).

Държавата се намесва на този пазар. По системата „обучения на трайно безработни с ваучери” се очаква да се отпуснат милиони, предназначени да се обучават безработни на ИТ и програмиране, пише Светлин Наков в своята фейсбук страница.

„В типичния случай ще се усвояват едни пари, като обучаемите ще са с много ниски способности (иначе няма да са трайно безработни), а предлагащите обучения ще се борят да си вземат парите, не да дадат знания”, смята изявеният специалист.

Ще настане голямо надлъгване заради намесата на държавата на пазара за ИТ обучения. От една страна е хубаво, защото тук-таме някой по-буден безработен може нещо да научи. От друга страна, ще падне много качеството, защото „хитри” играчи ще търсят как да „усвояват” парички чрез симулиране на дейност.

Но от трета страна, част от недоучилите в „калпавите академийки” ще дойдат в по-сериозните учебни центрове и ще станат рано или късно ИТ специалисти, прогнозира Наков.

Той дава за пример един учебен център, който ще прави курс по непознатата на индустрията технология „MSQL”. Вероятно центърът е имал предвид MySQL, но подобна грешка е доста фрапантна и смущаваща.

„Не знам да се радвам ли, да се възмущавам ли, да не обръщам внимание ли… Със сигурност ни очакват интересни времена и раздвижване в сектора на ИТ образованието”, завършва коментара си Наков.

Коментари по темата: „Ще се усвояват „едни пари” за ИТ обучение”

добавете коментар...

  1. Университет???

    Тоя пич продължава да нарича неговата си академийка ‘университет’, а медии го цитират без да се замислят. Иначе и аз съм съгласен, че обучения за безработни е безсмислена работа. На тях им трябва ражота първо. Парите трябва да са за работещите. Програмата ‘Аз мога повече’ беше за работещи и е съвсем различна – беше много успешна и хиляди хора се обучиха. Лично познавам много от тях.

  2. guestenin

    Наков прав си за това което казваш, но когато има търсене а предлагането е само в София няма как да не се навъдят пишман организациики и фирми които да предлагат IT курсове, прибирайки за това евро пари.
    За да го няма това направете курсове и в провинцията – Добрич, Варна, Шумен, Ямбол, Силистра, Ловеч и др.

  3. Фофу

    Ей го пак няма угодия. Ако нямаше такива курсове щяхте да оревете света, че държавата не се грижи за образованиеto и след-училищната квалификация. И че край вече станахме само мутри и охранители.

    А пък примерът който Наков дава за уж непознаата „MSQL” и там, че било фрапантна и смущаваща грешка е направо смехотворен. Не ми се рови, но съм сигурен, че ако се разровя из уроците на СофтЮни ще намеря десетки такива обозначения на Microsoft SQL.

  4. asd

    SoftUni не е университет, а фондация. Нямат и акредитация, а използват други университет. Само казвам.

  5. 10 стинки

    В трето число на месеца или на часовника?

  6. :o)

    Това вече се случи 1 път.
    Системата се казваше “Аз Мога”…и се усвоиха едни пари.

  7. Йордан

    То е ясно – тези програми се правят основно някой “наш” човек да прибере едни лесни пари. Въобще тези курсове за безработни, финансирани от държавата, са пълна пародия.

  8. user

    Ами прав е. Нашите политици и голямата част от т. нар. бизнесмени са много добри в “усвояването” на средства. Сега всичко ще тръгне да прави академии и ще разправя как неговата е най-добрата, въпреки че си нямат понятие.

  9. Пешо

    Тази статийка Наков я е писал сам за себе си в 3-то число 😀 Браво Наков, браво !

Коментар