„ИМЕНА.БГ” ще регистрира интернет имената на кирилица

С възможността за интернет адреси изцяло на кирилица, отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет.

С възможността за интернет адреси изцяло на кирилица, отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет

„ИМЕНА.БГ” АД беше одобрено от експертна комисия към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски като организацията, която ще създаде и администрира регистър на домейн от високо ниво на кирилица „.бг”.

„Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език. Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване”, коментира Ивайло Московски.

По думите на министъра, с възможността за интернет адреси изцяло на кирилица, отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет.

На 1 юли миналата година МТИТС обяви възможността за подаване на предложения. Кандидатите бяха двама – „ИМЕНА.БГ” АД и сдружение Български домейн регистър. След оценяване на постъпилите предложения бе избрано „ИМЕНА.БГ”, тъй като кандидатът в по-голяма степен удовлетворява изискванията, заложени в документа „Принципи и изисквания за регистрация на имена в интернет областта .бг (IDN ccTLD .бг)”, уточниха от МТИТС.

Акционери в „ИМЕНА.БГ” са Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ” ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Цифрови системи” ООД, „Цифрови системи лимитид” ООД и фондация „Глобални библиотеки”.

Подкрепата на правителството и на българската интернет общност е необходима за преминаването на кандидата към следващата стъпка от процеса – кандидатстване пред IANA (Службата за присвояване на имена и адреси в интернет).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на усилията ни България да има интернет имена на родната азбука, уточниха от МТИТС.

Коментари по темата: „„ИМЕНА.БГ” ще регистрира интернет имената на кирилица”

добавете коментар...

  1. :o)

    То вече съществува ли компания, която иска да е само локално видима?
    Предполагам че ако някой регистрира такива домейни ще е или

    1/ държавно предприятие регистрация по заповед на щуката
    2/ фирма която си има и “нормален адрес” но и този…за индианци

  2. За Чий

    Само мъчат животните!

  3. Пламен

    “отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет.”

    A horata deto ne poznavat bylgarskata azbuka kak 6te vlizat v teq saitove?

    Да, шльокавицата е умишлена.

  4. Saevar

    а колко безброй левове ще струва 1 кириличен домейнна година?

Коментар