MaruOS превръща Android смартфона в компютър

Потребителят на MaruOS получава пълноценна Debian платформа с функции за настолни компютри и многозадачност

Потребителят на MaruOS получава пълноценна Debian платформа с функции за настолни компютри и многозадачност

Напоследък се появяват операционни системи на база Android, които предлагат възможностите на Windows и Linux за настолни РС. Най-известните сред тях са Remix OS и Phoenix OS, а ново попълнение в списъка е MaruOS на база Android Lollipop.

MaruOS се инсталира на Android смартфон, като позволява ползване на устройството като компютър, когато се свърже към монитор или телевизор през HDMI интерфейс. Потребителят получава пълноценна Debian платформа с функции за настолни компютри и многозадачност.

Разработчикът подчертава, че при работа с MaruOS повече не се налага превключване между различни устройства, тъй като всичко се съхранява в смартфона. Свързан към монитор, смартфонът може да работи с няколко приложения и да изпълнява задачи, за които обикновено трябва РС.

В момента MaruOS е на етап бета тестове и ентусиастите могат да се включат в изпитанията на системата. Все още ползването на новата платформа е ограничено – тя може да работи само на смартфони Nexus 5.

Коментари по темата: „MaruOS превръща Android смартфона в компютър”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Настана вавилонско стълпотворение от всякакви несериозни ОС. На когото му трябват възможностите на Windows и Linux, ползва тях, а не новоизлюпени и недоносени пакети от бъгове.

Коментар