Microsoft няма да изключва телеметрията в Windows 10

Microsoft уверява, че не се занимава с проверка на потребителските данни, макар и да събира такива чрез Windows 10

Microsoft уверява, че не се занимава с проверка на потребителските данни, макар и да събира такива чрез Windows 10

Операционната система Windows 10 често търпи критики, заради събирането на информация за потребителите и изпращането й към сървъри на Micorsoft, или т.нар. телеметрия. Компанията твърди, че прави това с цел да подобри функционалността на платформата.

По-рано Forbes излезе с публикация, че Microsoft може да изключи телеметрията в Windows 10, но други източници опровергаха информацията. Твърди се, че изключването може да доведе до некоректна работа на системата, поради което в момента не се разглежда подобна възможност, пише ZDNet.

В самата операционна система е предвидена възможност за изключване на телеметрията, но дори ако следенето бъде деактивирано на ниво ОС, системата продължава да генерира повече трафик от останалите Windows версии.

Microsoft твърди, че не се занимава с проверка на потребителските данни, макар и да събира такива. У мнозина обаче остават съмненията, че подобна информация може да бъде предадена на специалните служби, в случай, че те я изискат.

Коментари по темата: „Microsoft няма да изключва телеметрията в Windows 10”

добавете коментар...

  1. :)

    Писането на анти-шпионски софтуери е обречен подход – при условие, че производителят на ОС е източникът на зловредната политика, нямаш какъвто и да е шанс.

    Бан! Просто ползвайте алтернативи, когато е възможно. Само да не е Убунту защото тенденцията там е същата, както при Майкрософт.

  2. :)

    Шпионират се не само потребителите на Windows 10 – тихомълком за 7 и 8 също са пуснати съответните ъпдейти и който ги е инсталирал, е в същото положение.

    Навремето се борехме с кийлогери и троянци, сега Големият брат насила ни ги натриса. Ценността на личната информация е безкрайна за съвременната либерална “демокрация” – например компании като “Кеймбридж аналитика” използват такива данни, за да изготвят в реално време индивидуални профили на всяка една произволна група хора за целите на манипулацията на изборите.

  3. :o)

    Всички шпионират. Събудете се и спрете да мрънкате 🙂
    В модерният свят е така…ако искате да промените нещо, започвайте да пишете анти-шпионски софтуери и блокади…иначе нищо не се променя.

  4. физик

    “Microsoft няма да изключва телеметрията в Windows 10”

    По-горното да се чете: “Microsfot няма намерение (и никога не е имала) да спре да шпионира потребителите в Windows 10”

  5. Anonymous

    Много добре казано

  6. Anonymous

    Мда, наивниците се борят с мръсотиите на Майкорсофт, печелейки някаква безсмислена битка да следващия ъпдейт, където всичко почва наново…

    Решението е производители като Майкрософт, Гугъл, Ейпъл, Кеноникъл да получат най-сетне червен картон от потребителите, заради аморално наглите си бизнес модели.

  7. onq

    Spybot Anti-Beacon и още няколко процеса спрени/изтрити през командния ред вършат добра работа срещу телеметрията. 😉

  8. Saevar

    чудесни новини, ха чИстИтУ на печелившите и със здраве да си цъкат на вече много по стабилната ОС 🙂

  9. Пак програмист

    Няма смисъл, кой ще повярва.

  10. Anonymous

    Не уточняват за некоректната работа на коя система става въпрос – на NSA 🙂

    Май M$ съвсем за идиоти взима клиентите си, за да им сервира кретенски нонсенс като “нарушаваме частната ви сфера, ама не се възползваме от това”…

  11. (c:

    Те затова толкова забиваха толкова много предишните версии на Windows, защото нямаха телеметрия …

Коментар