Рязко се увеличават финансовите кибератаки

Значителен ръст на кибератаките срещу финансови институции е регистриран през четвъртото тримесечие на 2015 година от изследователската компания ThreatMetrix Cybercrime Report.

В периода октомври-декември са извършени 45 млн. бот-атаки срещу банки, което превишава 10 пъти броя на атаките за предходното тримесечие.

С 40% се е увеличила криминалната активност срещу банки за последните 12 месеца, сочи изследването. Засечени са около 100 милиона опита за мошеничество, 21 млн. от които през четвъртото тримесечие на 2015 г.

Банките ще останат най-привлекателната мишена за киберпрестъпниците и през 2016 г., прогнозират анализаторите. Дори една успешна атака е напълно достатъчна, за да парализира работата на голяма банка за няколко дни и да причини огромни финансови загуби, предупреждават експертите.

По данни на ThreatMetrix, през четвъртото тримесечие криминалните структури са се опитали да се възползват от значителния ръст на банковите онлайн транзакции, предвид повишената покупателна активност на хората в празничния сезон.

Мошениците използват огромни мрежи от заразени устройства за кибератаки срещу финансовите онлайн системи, като често съчетават скриптове с ботове, отбелязват анализаторите. Те се опитват да извлекат ползи от леснодостъпните данни за идентификация и от анонимността на онлайн транзакциите.

Коментар