Българската StotinkaOS стана по-модерна и функционална

StotinkaOS 7 е десктоп платформа, предназначена главно за българските потребители

StotinkaOS 7 е десктоп платформа, предназначена главно за българските потребители

Излезе нова версия на операционната система StotinkaOS, разработeна от български екип на базата на Linux. Версия 7 с кодово име Algara се отличава с модерен дизайн и интерфейс.

Разработчиците са подобрили също функционалността на приложенията и стабилността. Съобщава се още за директна уеб интеграция с облачни услуги и поддръжка на по-нов хардуер.

Освен че има изцяло модернизиран външен вид, новата версия внася огромна промяна спрямо предишните издания. StotinkaOS 7 вече работи с Kernel 3.10.x. Включени са systemd, работна среда Gnome 3.14, GRUB2, UEFI поддръжка, файлова система XFS, firewalld и други възможности.

„Тези крачки са необходими, за да можем да задоволим все по-високите изисквания на съвременния потребител”, коментираха от разработчика.

StotinkaOS 7 е десктоп платформа, предназначена главно за българските потребители. Конфигурирана е така, че да бъде максимално удобна още при стартиране. Системата е лесна за нови потребители и същевременно полезна за експерти.

ISO образ на StotinkaOS 7 вече е наличен за изтегляне от официалната страница на проекта. Системата е достъпна за сваляне и ползване напълно безплатно, а поддръжката е до 30 юни 2024.

Екипът разчита на подкрепа от страна на потребителите, за да продължи да работи и подобрява българската Linux дистрибуция. „Докладването за грешки ще ни бъде особено полезно”, казват разработчиците.

Даунлоуд: StotinkaOS 7

Коментари по темата: „Българската StotinkaOS стана по-модерна и функционална”

добавете коментар...

  1. Saevar

    до Ганчо Петров, може, само трябва да си я запишеш на USB и да боотнеш от флашката, (трябва ти програма която да запише на флашка и да я направи bootable, дръпни си от тук “http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/” )

  2. Ганчо Петров

    Здравейте! Дали може да се инсталира на Asus Eee PC 701?

  3. n1p3

    StotinkaOS 7 Algara лети направо;
    Доста е добра, определено я пробвайте

  4. Тодор Тодоров / Don Savage

    Пробвах я, добра е 🙂

  5. Saevar

    и аз ще я пробваам, имам Ахинора 6,7 на вирт машина но е бавна….. нек ада видим тази как е.

  6. mmk

    Мисля да тествам, ще я сложа на компютъра на баща ми, дано му хареса, обещавам да дотирам с колкото мога! Моля всички да направим някакъв такъв подобен жест!

Коментар