Apple се връща към малкия размер с iPhone SE

Широко коментираният iPhone SE идва с 4-инчов екран и дизайн на iPhone 5S (снимка: CNET)

Широко коментираният iPhone SE идва с 4-инчов екран и дизайн на iPhone 5S (снимка: CNET)

Apple не изневери на традицията да прави по-скромни обявления в своя офис в Купертино, за разлика от значимите анонси в Сан Франциско. На днешното събитие компанията представи две малки допълнения към основните си линии продукти iPhone и iPad – това са моделите iPhone SE и 9,7-инчов iPad Pro.

Широко коментираният iPhone SE идва с 4-инчов екран и дизайн на iPhone 5S, тъй като този формат все още се продава доста добре. Останалите характеристики са същите като на настоящия флагман на компанията – iPhone 6S.

iPhone SE стъпва на фирмения мобилен чип A9 с копроцесор M9 и е съпоставим по производителност с iPhone 6S. Моделът e оборудван с iSight камерата на 6S (12MP, панорама с висока резолюция, 4K видео  и True Tone светкавица), модул 4G LTE, технология Touch ID и платежна система Apple Pay (NFC).

iPhone SE стъпва на фирмения мобилен чип A9 с копроцесор M9 и е съпоставим по производителност с iPhone 6S

iPhone SE стъпва на фирмения мобилен чип A9 с копроцесор M9 и е съпоставим по производителност с iPhone 6S (снимка: CNET)

Apple въвежда и нов модел на ценообразуване на линията iPhone. Цените на модела SE започват от $399 за версия с 16GB, докато вариантът с 64GB струва $499, а при двугодишен договор таксата е $17 на месец. iPhone SЕ ще бъде достъпен за поръчки от 24 март, а продажбите в магазините ще започнат на 31 март.

Същевременно, Apple въвежда умалена версия на iPad Pro. Новият модел има 9,7-инчов екран и очевидно с този размер компанията иска да привлече потребителите на Windows таблети.

Малкият iPad Pro 9.7 има клавиатура и писалка, подобно на своя по-голям брат, плюс нова линия от Lightning адаптери, вкл. за SD карти и USB камера. Моделът ще се предлага в цветове сребърен, златен, и розово-златист на цени от $599 за версия с 32GB до $749 за 128GB.

Новият iPad Pro има 9,7-инчов екран и очевидно с него Apple иска да привлече потребителите на Windows таблети (снимка: CNET)

Новият iPad Pro има 9,7-инчов екран и очевидно с него Apple иска да привлече потребителите на Windows таблети (снимка: CNET)

Качеството на екрана на 9,7-инчовия таблет е същото като на по-големия iPad Pro и по-добро от това на iPad Air 2 по отношение на цветове и яркост, с по-малка рефлективност. Дисплеят настройва динамично цветовата температура в зависимост от околната светлина.

iPad Pro 9.7 инча разчита на чип A9X с копроцесор M9. Налична е стерео система с четири говорителя и динамична настройка на честотата. В таблета е вградена iSight камерата от iPhone 6S и iPhone SE. Таблетът излиза на пазара в края на март.

В допълнение, Apple обяви нови цени на смарт часовника Watch – най-достъпният модел вече струва $299, като освен това компанията добавя варианти с нови цветове.

Apple съобщи също, че днес пуска официално новата операционна система iOS 9.3. Версията, която добавя някои подобрения, беше достъпна досега само за разработчици.

Коментар