Wintel Pro – невероятен мини РС под управление на Windows 10

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С помощта на Wintel Pro можете да превърнете телевизора или монитора в пълноценен РС под управление на Windows 10

Навярно сте забелязали нашествието от мини компютри – малки черни кутийки, които се свързват към телевизор или монитор, за да го превърнат в пълноценен РС. Тези компактни и евтини устройства идват с голяма претенция и в интерес на истината – напълно отговарят на предназначението си.

Приехме за тестване с известна доза скептицизъм едно подобно устройство – Wintel Pro, най-вече заради невероятната цена от 80 долара и обещанието, че това е напълно функционален Windows 10 компютър. Оказа се, че наистина е така и съмненията са неоснователни.

Още при отваряне на кутията – все едно сте си купили смартфон, а не компютър, ни впечатлиха нищожните размери и симпатичният външен вид на Wintel Pro. Това е квадратно устройство със страна по-малка от 10 см и височина само 2 см, което се побира на дланта, изпълнено е в дискретен черен цвят и е много леко – около 250 грама.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На една от страните на Wintel Pro са разположени 3,5-мм изход за слушалки, LAN порт, HDMI изход, micro-USB порт, както и гнездото за захранване

Можете ли да предположите наистина, че подобна джаджа ще превърне телевизора и дори един по-стар монитор в съвременен компютър под управление на Windows 10? Да, буквално за няколко минути получавате готова конфигурация.

Wintel Pro идва със захранващ адаптер, който се включва в електрическия контакт, подобно на зарядно за телефон. Връзката към телевизора става с HDMI кабел, а два USB порта позволяват свързване към мини компютъра на клавиатура и мишка – разбира се, можете да ползвате и безжични такива през Bluetooth, за да оставите свободни USB портовете за друга периферия.

Ако искате да си направите РС конфигурация с монитор вместо с телевизор, това също не е проблем, стига да разполагате с HDMI порт на монитора. Нещо повече, Wintel Pro предава видео сигнал без проблем и към монитор с DVI порт чрез обикновен кабел HDMI-DVI. Именно такава конфигурация тествахме успешно на един по-стар монитор, който нямаше HDMI.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На предния панел на Wintel Pro има единствено светлинен индикатор и бутон за включване

Когато сте готови с конфигурацията – независимо с телевизор или монитор, просто натискате малкия кръгъл бутон за включване на Wintel Pro, поместен елегантно на предния панел, и след малко ще видите логото на Windows 10 на екрана си. Системата се инициализира с всички познати действия – задаване на име на компютъра, езикови настройки, часова зона, свързване към интернет  и т.н.

И това е всичко – имате работещ компютър, абсолютно безшумен, тъй като не използва вентилатори за охлаждане, и дори незабележим, защото може да се постави зад екрана или на друго спотаено място.

Освен че открива и се свързва автоматично към наличната Wi-Fi мрежа, Wintel Pro ви дава възможност и за жична връзка към мрежата през LAN порт, в случай, че не желаете да ползвате безжичната функционалност. Обикновено жичната Ethernet връзка е по-бърза, което я прави и предпочитана, стига да е удобно прокарването на кабела.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Налични са два USB порта за свързване на периферни устройства, както и microSD слот за карти памет

Искате също забавление със слушалки и микрофон, или пък с колонки? Няма проблем и за това – предвидено е стандартно 3,5-мм аудио гнездо. В допълнение, имате на разположение още два порта – стандартен micro-USB и един microSD за карти памет.

Не се съмнявайте в полезността на това устройство. С него ще сърфирате комфортно в интернет – било то в социални мрежи или новинарски сайтове, ще се наслаждавате на видео в YouTube с добро качество, гладко и без прекъсване, и разбира се, ще се забавлявате с игри.

Можете да ползвате Wintel Pro, за да гледате всякакво онлайн съдържание на телевизора – ако той не е смарт, тази джаджа го прави именно такъв. Нещо повече, тя прави телевизора комфортен голям компютър под Windows 10 – за работа, развлечение, комуникации и всичко друго, каквото си помислите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wintel Pro e изключително малък – има размери 9,8х9,8х2 см и тежи само 250 грама

Wintel Pro, разбира се, не може да се сравнява по производителност с един мощен лаптоп или настолен РС, но предлага повече от очакваното. Потребителското изживяване с мини компютъра е на високо ниво, предвид нищожните размери и цена на това устройство.

Може би ви е любопитно какво има в черната кутийка? На първо място, това е 4-ядрен процесор Intel Atom Cherry Trail, модел x5-Z8300, с тактова честота 1,84GHz и интегриран графичен блок Intel HD Graphic. Налични са 2GB оперативна памет и 32GB флаш-базирана памет, част от която е заета от Windows 10, но все пак остава достатъчно място да си качите някои приложения, както и да съхранявате неголям обем съдържание.

Т.е., имате една съвсем прилична конфигурация, на невероятно ниска цена, при това с предварително инсталирана операционна система Windows 10. А безшумната работа е нещо ново, което вероятно ще почувствате при използване на Wintel Pro. Когато приключите заниманията с него, просто го изключвате директно от Windows 10 и след малко единствената му светлинка угасва.

Колко е жизненият цикъл на Wintel Pro не знаем. Както каза един колега, ако това „чудо” издържи три години, ще бъде фантастично. Но кой знае, може и повече. Все пак става въпрос за продукт с цена 79,99 долара, която е обявена като промоционална в един от най-големите онлайн магазини – GearBest. Устройството е достъпно за поръчки по целия свят.

Коментари по темата: „Wintel Pro – невероятен мини РС под управление на Windows 10”

добавете коментар...

  1. Saevar

    до колегата под мен,
    СД картата е отделно, аз си купих само платката с кутията и отделно от АлиЕкспрес си взех безжична клавиатура с мишка за 15$, аз сам си записах Распбиан на СД картата и сам си го конфигурирах но за тези които незнаят как или не им се занимава могат да си купят СД карта със Распбиан или с подобна ОС готова..

  2. Anonymous

    За който иска Уиндоус, това изглежда много изгодно. До Saevar – SD картата включена ли е в цената?, защото при WintelPro има враден 32 ГБ флаш диск. Освен това е с 2 ГБ RAM. Кутията също си е бива, а Дебиан джаджата доколкото знам я дават само като платка.

  3. Saevar

    поправка от предния пост да се че Размишлявайте….

  4. Saevar

    ок съгласен съм че тази кутия е малко по мощна от распери пай но аз лично предпочитам распберито защо ли? еми ето защо:
    4 ядрен АРМ с рапбиан ОС (Дебиан но малко поорязана)
    1 ГБ рам, 4 USB порта, LAN port, 1 HDMI и до 32 ГБ СД карта, това е Распбери пай 2 който аз имам а преди няколко месеца излезе и 3 който е с по мощен процесор и с WIFI карта.
    Та да подчертая че съм изключително доволен, гледам си ТВ без проблеми в пълна 1080 резолюция на 40 инчов Тв и РАМ паметта винаги има свободни около 450МБ както и почти винаги само 1 ядро работи понеже другите са в изчакване за по голямо натоварване и та всичко това за 45$, направил съм си го и ВПН сървър както и ДНС сървър.
    Расмишлявайте….

  5. Към No

    Къде сравнявате едноплатков компютър със зъваршен продукт, с абсолютно всичко необходимо, отгоре на всичко и Уиндоус 10. Я ми посочете въпросния едноплатков с тези параметри и на тази цена, моля? Това е едно ПЦ с производителност като на лаптоп за 500-600 лв., само че струва 140-150 лв.

  6. но

    Какво толкова му се възхищавате на това, което изобщо и не сте го пробвали??? Евтини едноплаткови компютри под път и над път. Защото да е ТОЧНО това?
    Въпросите ми са само към коментиращите. Писалите статията е ясно, че го правят с рекламна цел, защото technews все пак трябва да печели от нещо…

  7. Yes

    бах, за 80 гущерчета това е трепач

  8. Uriah Нeep

    Кражба и то зле направена. Мак Мини е малък, но е пълноценен.

  9. Жоро

    Единствения проблем на този вид техника е процесора. И тук неправи изключение – Z8300 е доста слаб т.е мулти таскинг и видео с голяма резолюция ще го узори. Никой няма да ползва подобен продукт за игри или тежки програми но все пак. Съвет към потенциални копувачи. Винаги търсете в youtube пълна презентация за да не се разочаровате.

  10. Само Минавам

    Може и да издържи три години, но пет няма да издържи. Можем да си стиснем ръцете на 4 години. Това не е проблем, проблемът е какво правим като се напълни с въшки кутийката? Windows-a вади сини екрани, а снимките са ми на някаква памет запоена за платката на “джаджата”. Надявам се поне Boot-ва от USB, че иначе си е кофти работа за сервизите.

  11. harry

    dreme mi na patoka:-))

  12. Коце

    Бижу, мерси за инфото

  13. Владимир

    EDIT: Видях линка, вкаран е директно в името на продукта. Извинявам се за корекцията. 🙂

  14. Владимир

    Защо спряхте да давате линкове към сайтовете за поръчка?
    За мен тази графа, в която публикувате информация за интересен нов продукт на добра цена, е страшно полезна!
    Явно имате някакви съображения да не правите реклама, но все пак е много удобно да прочетеш новината и да отвориш сайта, откъдето можеш да поръчаш.

Коментар