Microsoft създава памет на база ДНК

Microsoft разработва технология за кодиране на цифрова информация с помощта на синтетични ДНК вериги, които в бъдеще може да послужат за създаване на нов тип системи за съхранение на данни.

Партньор на Microsoft в проекта е компанията Twist Bioscience, която ще достави на софтуерния гигант от Редмънд около 10 млн. вериги ДНК за тестване и разработка.

Изследователите на Microsoft ще се опитат да разберат по какъв начин молекулите, от които се състои генетичният код на човека и всички живи същества, могат да се използват за шифриране на цифрова информация.

Все още е рано да се говори за комерсиална реализация на подобна памет, но първите тестове показват, че синтетичните ДНК позволяват 100% разкодиране на данни, които са били кодирани с тяхна помощ, твърди изследователят от Microsoft – Дъг Кармин.

Новата технология е призвана да реши проблема с т.нар. големи данни, обемът на които се удвоява на всеки две години. По данни на IDC, през 2014 г. обемът на използваните ресурси за съхранение на данни възлиза на 4,4 зетабайта, а към 2020 г. ще достигне 40 зетабайта.

Лавинообразният ръст на данните е свързан с развитието на интернет нещата (IoT) – концепция, съгласно която всички битови прибори и окръжаващи предмети са оборудвани с датчици, а информацията от тях постъпва в интернет.

Решенията за съхранение на данни, изградени на базата на синтетични ДНК, могат да преодолеят две ключови ограничения на днешните системи – краткия живот на носителите и ниската плътност.

Twist Bioscience вярва, че носителите на база ДНК са способни да съхраняват информация в продължение на 2 хиляди години. Нещо повече, в устройство с тегло един грам могат да се поместят 1 зетабайт цифрови данни.

Коментари по темата: „Microsoft създава памет на база ДНК”

добавете коментар...

  1. но

    Много обидчиви се оказахте вие от technews.bg, че ми изтрихте края на поста. Ама обидните думи на ‘До “но”‘ не ги цензорирахте.

  2. harry

    dreme mi na patoka

  3. До "До "но""

    То тези от Microsoft знаят как да се рекламират където намерят, защото както е известно – лоша реклама няма!
    *****

  4. До "но"

    Добре, че ни просветли нас неуките! Трябва да те вземат в Майкрософт да им разясниш как стоят нещата с това ДНК, явно ония са някакви лаици. Боже, боже, колко мозък!

  5. но

    >които в бъдеще може да послужат
    >Все още е рано да се говори за комерсиална реализация
    Такива експерименти отдавна се правя и е писано не веднъж по новините. Това просто не е новина!
    Нещо повече – може би ДНК не е най-доброто решение! Съществуват синтетични вериги подобни на ДНК, но които са доста по-здрави. За това се говореше във филма “Телескоп за бъдещето с Джеймс Уудс” епизод 4 (който се излъчва по БНТ2).

    Само да споменем, че от динозаврите никакво ДНК не е останало, за разлика от други материали, които милиони години са останали непроменени.

Коментар