Крейг Райт е създателят на биткойн

Падна една от най-строго пазените тайни в света. Създател на криптовалутата биткойн (Bitcoin) e австралийският предприемач Крейг Райт, разкри самият той с убедителни доказателства.

Мнозина претендираха, че са носители на псевдонима Сатоши Накамото – фамозният създател на виртуалната валута, която разтърси финансовия свят. Най-накрая изплува и действителният автор на биткойн.

Името на Крейг Райт се появи в списъците с претенденти за „бащи” на биткойн още в края на миналата година след поредното журналистическо разследване, пише BBC. Сега той лично признава, че стои зад псевдонима Сатоши Накамото, като предоставя доказателства за причастност към първата в историята транзакция с криптовалута.

По думите на Райт, той е бил принуден да разкрие самоличността си от събитията, последвали появата на името му в списъците с потенциални създатели на биткойн. Журналистите не му давали покой, а властите в Австралия дори обискирали дома му, макар поводът да бил свързан с данъци, а не с биткойн.

За да сложи край на спекулациите, Райт решил да разкрие дълго пазената тайна за своята личност. Той твърди, че не търси слава, известност и пари, а единствено да продължи да се занимава със своите дела без постоянно внимание от медиите.

Според приблизителни оценки, Крейг Райт разполага с приблизително 1 млн. биткойни. Към момента това означава, че състоянието на австралиеца възлиза на около 450 милиона долара.

Коментари по темата: „Крейг Райт е създателят на биткойн”

добавете коментар...

  1. Bitcoin

    Лошо гледа.

  2. Apple

    властите в Австралия дори обискирали дома му, макар поводът да бил свързан с данъци, а не с биткойн.

    Биткойна заобикаля данъците.

Коментар