IBM предложи квантов компютър в облака

С помощта на квантовите компютри ще бъдат решени проблеми, с които днешните суперкомпютри не могат да се справят (снимка: IBM Research)

С помощта на квантовите компютри ще бъдат решени проблеми, с които днешните суперкомпютри не могат да се справят (снимка: IBM Research)

Ресурсите на квантов компютър вече са достъпни в облака IBM Cloud, съобщиха от изследователското подразделение на Синия гигант.

За първи път компания предлага широкодостъпна подобна услуга. Потребителите могат да ползват квантовите ресурси чрез настолен РС или мобилно устройство.

Компютърът използва квантов процесор, разработен от IBM. Според специалисти на компанията, квантовите изчисления са бъдещето на компютърната обработка.

Счита се, че с помощта на квантовите компютри ще бъдат решени проблеми, с които днешните суперкомпютри не могат да се справят.

Облачната платформа за квантови изчисления се нарича IBM Quantum Experience. Тя включва ръководства и примери за моделиране с помощта на квантов процесор.

Самият процесор се състои от пет свръхпроводими кубити. IBM твърди, че процесорът може да се мащабира с цел изграждане на сложни системи, вкл. универсални компютри.

Подобен универсален компютър би могъл да се програмира за решаване на практически задачи в области като наука и бизнес, като ще дава много по-бързи резултати отколкото традиционните компютри.

Според IBM, създаването на процесор с 50-100 кубита ще стане възможно в близкото десетилетие. Нито един от суперкомпютрите в рейтинга Топ 500 не е способен да емулира работата на квантов компютър с 50 кубита.

Коментари по темата: „IBM предложи квантов компютър в облака”

добавете коментар...

  1. Станислав

    До но, може би супер пробив в начина на добавяне на кубити, знам ли.

    До Казах ли ви, а? Прав си но не са виновни технологиите а тези които ги купуват без да имат нужда от тях и съответно тези които им промиват мозъците за да го правят. За това аз си карма с 3+ годишния ми смарфон и не мисля за “ъпгрейд”

  2. Казах ли ви, а?

    След 30 години, когато въглеродните емисии в атмосферата ще са в стотици пъти повече от сега, когато петролът ще е намалял значително, а чиста храна и вода няма да има в изобилие, едва ли тогава някой ще се вълнува от кубити или телефони!
    Това, което в момента се смята за прогрес в технологиите, всъщност ще ускори само консумацията на ресурси за производството на технологичните джаджи. А това на свой ред ще доведе до все по-глобално замърсяване на въздуха, почвата и водата. Взимайки под внимание баланса, крепящ природните процеси на планетата Земя, промените неминуемо ще доведат до глобални катаклизми. Дори само температурните аномалии, могат да причинят огромни вреди върху флората и фауната на планетата. Да не говорим за повишаващата се слънчева активност, която ще изпепелява огромни територии горски масиви ежедневно. Това вече се случва и сега, а след 10, 20 …30 години, не ми се мисли какво ще е оцеляло от растенията. Растения, които ни дават кислорода, който дишаме. Така че, смятайте…. колко ли ще им пука на хората за кубити на квантови компютри, ако условията за нормален биологичен живот и съществуване са станали нетърпими? Замислете се, колко ли ще е ценно тогава едно телефонче с 4 гига кубита, ако няма на кого да се обадиш?

  3. Българин

    Направих си акаунт да го тествам. Нищо общо с обикновеното програмиране. Не разбирам.

  4. но

    Те кубитовете не се налепят така лесно като обикновената RAM. Това е физичен проблем, който не е ясно дали е решим… Дотук са постигнати 5 кубита и всеки добавен ще е на практика нов пробив в технологиите. Не мисла, че за следващите 30 години ще могат да се направят 4000000000 супер пробиви в технологиите!

  5. Станислав

    След 30 години като имаме по 4гига кубита в телефона ще се смеем на тия първобитни комютри.

Коментар